0

К енийският маратонец Тайтъс Екиру беше наказан за десет години заради употреба на допинг. Освен това, според Athletics Integrity Unit (AIU), 31-годишният лекоатлет пробвал да попречи на разследването срещу него. 

Екиру триумфира на маратоните в Милано и Абу Даби през 2021 г., а забранени вещества бяха открити при последващи допинг проби.

След това беше временно блокиран през юни 2022 г. без право да стартира до 2032 г. 

Освен това неговите резултати, включително бягането в Милано, бяха анулирани и той трябва да върне паричните награди и трофеите. 

В Милано той предизвика фурор с време от 2:02:57 часа, което беше шестото най-добро време в историята на маратона.

Екиру спечели победи също на маратоните в Севиля (2017), Сан Диего, Мексико Сити и Хонолулу (всички през 2018), Милано и Хонолулу отново (2021), преди да бъде отстранен.

Екиру твърдеше, че веществата са резултат от законно медицинско лечение на наранявания. 

Въпреки това, разследвания на AIU и Антидопинговата агенция на Кения (ADAK) разкриха, че бегачът е дал невярна информация за посещения в болница и приложените му инжекции. 

Разследват и лекар, за когото се твърди, че е фалшифицирал болнична документация. Оказа се, че Екиру е идвал много рано в болничното заведение, което му позволявало визитите му да не бъдат регистрирани.

Кения има големи проблеми с допинга в бягането от години. Само през 2022 г. повече от 25 професионалисти са дали положителен тест за забранени вещества. 

В същото време през ноември 2022 г. правителството в Найроби обеща инвестиции от 25 милиона долара през следващите пет години за засилване на борбата с допинга в страната.

Кения също се опитва да излъска имиджа си в бягането. През последните години там бяха създадени множество национални и международни тренировъчни групи, от които продължават да излизат топ бегачи. 

Съвсем наскоро в Чикаго кениецът Келвин Киптум предизвика фурор с нов световен рекорд в маратона от 2:00:35 часа.

Кой пръв ще слезе под заветните 2 часа? Киптум би на маратона в Чикаго със световен рекорд