0

Г ерманският олимпийски комитет обмисля евентуална кандидатура за домакинство на Олимпийски игри в бъдеще, съобщава ДПА.

Инициативата "Вашите идеи. Вашите игри", стартирана през юли за диалог с населението, има слаба ответна реакция, а  бившият президент на германската федерация по колоездене Силвия Шенк смята, че кандидатурата е "много слаба по отношение на съдържанието и се допускат сериозни грешки".

"По-лошо е, отколкото се опасявах. Водят се разговори, на които никой не се появява. От външна гледна точка едва ли има искряща визия за бъдещето", каза Шенк пред германската агенция.

Въпреки това Щефан Браузе, ръководител на отдела за олимпийски кандидатури на федерацията, остава оптимист. Според скорошно проучване, 70 процента от хората в Германия смятат кандидатурата за Олимпийски игри за положителна.

Германия се интересува от домакинството на Игрите през 2036 година, век след игрите в Берлин през 1936 г., открити от Адолф Хитлер. 

За последно страната организира лятна Олимпиада  през 1972-а в Мюнхен. Те останаха в историята с атаката на палестинската терористична групировка "Черния септември", при която загинаха 17 души - 11 състезатели и треньори от отбора на Израел, петима нападатели и германски полицай.

Следващите три издания на летните Игри ще се състоят в Париж 2024, Лос Анджелис 2028 и Бризбън 2032.

Предложението за провеждане на зимните игри през 2022-а в Мюнхен беше отхвърлено от жителите на референдум, както и за летните игри през 2024-а в Хамбург.

Други неуспешни олимпийски кандидатури на страната включват Берхтесгаден (1992), Берлин (2000), Лайпциг (2012), Мюнхен (2018) и инициативата Рейн-Рур (2032).

Източник: БТА