0

И згряващата звезда в тениса на маса Йоан Величков ще бъде лице на кампанията "София - европейска столица на спорта" през 2023 г.

15-годишният талант получи специален подарък от Дамян Диков, изпълнителен директор на фондацията, а освен това бе отличен сред най-добре представилите се българи за 2022-ра от председателя на федерацията Стефан Китов. 

Йоан донесе бронзови медали на смесени двойки със Сиделя Мутлу и на двойки кадети с Юлиян Ризачек (Ав) от европейското за кадети в Белград. 

Величков завърши 5-и индивидуално, а на същото място се класираха Цветелина Георгиева (до 19 г.) и Сиделя Мутлу (до 15).

“Догодина ще бъде още по-тежка година, защото влизам във възраст до 17 и до 19 години и ще се състезавам с по-големи от мен. Класиране на световното ще бъде трудно, но ще направя каквото мога, а дългосрочната ми цел е младежката олимпиада през 2026-а“, каза Величков, който в последното си състезание за годината – световното за кадети в Тунис, стигна 1/4-финал единично и на двойки. 

Ученикът от финансово-стопанската гимназия записа и една победа при дебюта си за мъжкия национален отбор.

От федерацията са доволни от новата програма за финансиране на Министерството на спорта и обявиха, че ще направят петиция до Народното събрание тя да остане в сила поне за следващите 8 г.