0
България ще бъде представена от 15 състезатели (6 момичета и 9 момчета) на започващите този петък в Гангуон (Южна Корея) зимни младежки олимпийски игри. Това е четвъртото издание на набиращия огромна популярност проект на МОК след Инсбрук 2012, Лилехамер 2016 и Лозана 2020.  
Страната ни ще има представители в 6 спорта: биатлон, алпийски ски, ски-бягане, сноуборд, шорттрек и шейни. Най-многобройна е групата на биатлонистите с 3 момичета и 3 момчета. Всичките ни 15 представители преминаха ситото на квалификациите и заслужиха място сред тези над 1812 спортисти, представители на 84 държави. Ръководител на делегацията е председателят на БОК Стефка Костадинова, в тима има 7 треньори. Откриването е в петък от 13.00 ч. българско време, а младежката олимпиада в Гангуон продължава до 1 февруари.
 
Следвайки препоръките на МОК, Българският олимпийски комитет организира днес среща с делегацията за да запознае спортисти и треньори, както с историята на игрите и тяхната роля за разпространение на олимпийските ценности и идеали, така и с изискванията на МОК в областта на използване на социалните медии, борбата срещу манипулиране на състезанията и др.
 
На срещата в Олимпийския образователен център на НСА „Васил Левски“ проф. Лозан Митев, председател на Националната олимпийска академия на БОК говори за историята на олимпийските игри и тяхната роля за възпитанието на младите в олимпийските идеали. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов запозна участниците с указанията на Международния олимпийски комитет за използване на социалните медии, които стават все по-важен фактор в комуникацията и отразяването на игрите, борбата срещу манипулиране на състезания, както и по въпросите на феър плея и обща информация за игрите.
 
Първа инвестиционна банка, основен партньор на БОК, връчи на младите ни състезатели талисман лъвче с пожелания за здраве и успех в Гангуон 2024.
 
На последните младежки зимни олимпийски игри в Лозана преди 4 години България спечели бронз, благодарение участието на Мария Руневска в международния отбор по хокей на лед 3х3, в същата надпревара при мъжете Нино Томов бе 5-и. Преди това, в Лилехамер през 2016 г. Катрин Мануилова донесе първите медали за страната ни в историята на младежките зимни олимпиади с третите си места на 500 м шорттрек и в международната смесената щафета. Третият наш медал в Норвегия бе спечелен от сноубордиста Валентин Миладинов с бронза в отборния ски бордър крос. Така равносметката ни досега в Топ 10 е 4 бронза и едно пето място, като само единият бронз на Катрин Маноилова не е в микс дисциплините.
 
На първата младежка зимна олимпиада в Инсбрук 2012 участвахме с 11 състезатели, на втората в Лилехамер 2016 с 12 и на третата в Лозана 2020 със 17.
 
Пълен списък на българската делегация за Гангуон 2024: 
 
Спортисти –                  15 души (6 момичета и 9 момчета)
 
Биатлон 3 момичета и 3 момчета
Ирина Георгиева
Райа Аджамова
Никол Кленовска
Георги Джоргов
Веселин Белчински
Николай Николов
 
Ски алпийски дисциплини 1 момче
Атанас Петров
 
Ски бягане  1 момиче и 1 момче 
Елена Христева
Дани Чолаков
 
Сноуборд 1 момиче и 1 момче
Андреа Коцинова сноуборд крос
Иван Иванов                    сноуборд крос
 
Шорт трек 1 момиче и 2 момчета
Соня Стоянова
Асен Гюров
Николас Тосков
 
Шейни 1 момче
Ангел Стефанов едноместна шейна
 
 
Длъжностни лица
Илиян Пенев – треньор биатлон
Димчо Мицов – треньор биатлон
Александър Шаламанов – треньор ски алпийски д-ни
Божидар Димитров – треньор ски-бягане 
Виктор Жеков – треньор сноубордкрос
Павел Ангелов – треньор шейни
Мартин Гюров – треньор шорттрек
 
Ръководство
Стефка Костадинова – председател на БОК, ръководител на делегацията
Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, зам.-ръководител на делегацията
 
Оперативно управление
Лилия Пандурова – шеф на мисия
Камелия Игнатова – международни връзки и администрация
Християн Янков – транспорт и протокол 
 
Първи от българите в Гангуон на старт ще застанат Андреа Коцинова и Иван Иванов на сноубордкрос в зимния център Welli Hilli Park SkiResort. Двамата миналата зима спечелиха за България бронз отборно в тази дисциплина на младежкия европейски олимпийски фестивал в Италия, там Андреа грабна и сребро в отборния гигантски слалом заедно с Тервел Замфиров.