0

Б ританецът Лорд Себастиан Коу очаквано бе преизбран за президент на Световната атлетика. 54-ият конгрес се проведе в център „Хунгекспо“ в Будапеща. Най-висшият форум на Световната атлетика стартира с преизбирането на британеца за президент. За него гласуваха 192 държави. 

66-годишният Коу е президент на Световната атлетика от 2015-а и беше преизбран на поста през 2019 година. Той бе състезател на 800 и на 1500 метра и е двукратен олимпийски и европейски шампион.

Британецът каза, че се чувства поласкан от огромната вяра в него и добави: "Имаме много незавършена работа".

В гласуването за вицепрезиденти от 8 кандидати бяха избрани Ксимена Рестрепо (Чили), Раул Чападо (Испания), Адиле Сумаривала (Индия) и Джаксън Тувей (Кения).

Останалите членове на Съвета ще са Юки Аримори (Япония), Ана Рикарди (Италия), Анет Първис (Нова Зеландия), Навал Ел Мутавакел (Мароко), Нан Ванг (Китай), Аби Хофман (Канада), Наталия Добринская (Украйна), Силвия Барлаг (Нидерландия), Беатриче Аюкори (Уганда), Уили Бенкс (САЩ), Анти Пихлаковски (Финландия), Сидони Мадърсил (Каймановите
острови) и Дона Рейнър (Бермуда). От участие в изборите се отказа легендата Сергей Бубка, който от 2015-а неизменно бе първи вицепрезидент на Коу.

Към Съвета по право се включват и президентите на континенталните организации – Добромир Карамаринов (Европа - България), Майк Сандс (Северна Америка – Бахами), Роберто Геста де Мело (Южна Америка - Бразилия), Робин Сапонг (Океания - Северомарианските острови), Хамад Калкаба Малбоум (Африка – Камерун) и Дахлан Джаман Ал-Хамад (Азия – Катар). 
За Карамаринов, който е най-високопоставеният българин в световния спорт, това ще е втори пореден мандат в Съвета. 

За първи път в историята на ръководния орган на Световната атлетика броят на мъжете и жените ще е равен - по 12. 

Конгресът в Будапеща предхожда Световното първенство в унгарската столица, което започва в събота и продължава до 27 август. На него ще стартират 2000 атлети от 200 държави, които ще спорят за 49 комплекта медали. Първото българско участие в Будапеща ще е в неделя от 11,15 ч., когато е квалификацията в скока на височина с Тихомир Иванов.