0

У тре се навършват 35 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд от 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. 

На 30 август 1987 г., по време на II Световно първенство зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата.

Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена и за една от най-великите в световната спортна история.

Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила неоспоримо превъзходство в скока на височина и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото – Вечния град, времето – точно на световното първенство, пред камерите и погледите на милиарди зрители по целия свят. Всичко за магията е готово…

Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда от един турболентен световен рекорд в бягането на 100 м. Канадецът Бен Джонсън взривява трибуните, но публиката тепърва предстои до види след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см!

Стефка стига до рекорда в Рим с 9 успешни скока

След като преодолява без проблеми квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни:
185 – от 1 опит
189 – от 1 опит
193 – от 1 опит
196 – от 1 опит
199 – от 1 опит
202 – от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см)
204 – от 3 опит
206 – от 2 опит
208 – пропуска (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с 204 см)
209 – от 2 опит, който и до днес е световен рекорд на скок височина за жени

БОК

Световният рекорд на Стефка Костадинова удържа във времето не само на многобройните атаки от стотици елитни състезателки в сектора на скок височина. Този знаменит маркер в историята на спорта удържа и на многото желания и посегателства на знайни и незнайни „специалисти“ да отнемат нещо, което принадлежи като богатство не само на България и на самата Стефка Костадинова, а на цялото човечество в стремежа му за доказване на необятните хоризонти на своите възможности.

Рекордьорката: Това постижение е на цяла България

Ето какво казва Стефка Костадинова по повод годишнината от рекорда: „Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности. Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт, благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб Тракия, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно – това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите.

Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см. Емоцията беше толкова силна! 

Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти… И сега, когато отново отбелязваме годишнината, пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха,“ казва още Костадинова.

БОК