0

Х итът на сезона в художествената гимнастика Стилияна Николова и опитната Боряна Калейн се хвърлят в битката за златото от многобоя на започващото днес 39-о европейско първенство в Баку.

Последната абсолютна европейска титла е от Солун'94 на Мария Петрова, сега вицепрезидент на БФХГ и втори вицепрезидент на Техническия комитет към Международната федерация (ФИГ).
Преди година в Тел Авив Калейн спечели сребро, а Николова – бронз в многобоя, като тогава абсолютна шампионка стана Дария Атаманов. Израелката обаче счупи крак на загрявката преди световното в София през септември и още не се е завърнала на килима. Така наред с действащата световна шампионка в многобоя София Рафаели (Ит) и Дария Варфоломеев (Гер) българките са големите фаворитки в Баку в отсъствието на руските и беларуските гимнастички, които бяха спрени от състезания след началото на войната в Украйна. На последното си заседание изпълнителният комитет на ФИГ отново реши да остави в сила мерките, касаещи спортистите и официалните лица от Русия и Беларус.

17-годишната Стилияна и Боряна (22) започват с квалификациите утре, като първата ще играе и на четирите уреда, а Калейн - на обръч, топка и бухалки. За многобоя се взимат трите най-високи оценки. Медалистката от световни купи Ева Брезалиева, ще дебютира на европейско със съчетанието си с лента. Те ще се борят за отборна титла заедно с ансамбъла за жени и за финали на отделните уреди.

Главният мениджър на националния отбор индивидуално Бранимира Маркова заяви, че е имало известна нервност преди вчерашната подиум тренировка. "Допуснаха някои неточности. Вярвам, че това ще им изостри вниманието на самото състезание да бъдат по-внимателни и да вземат поука от тези грешки. На подиум тренировката всички знаем колко е интензивно и колко е трудно. Смятам, че до състезанието ще бъдат вече много по-спокойни. Имат достатъчно опит и трите момичета. Те са играли в тази зала. Естествено, Боряна има много повече опит. Тя се бори точно тук за квотата за игрите в Токио и я спечели“, припомни Маркова.

Днес първи България ще представя ансамбълът за девойки, който играе квалификации за многобоя сутринта и финали на уредите вечерта. Ансамбълът при жените Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова ще започне надпреварата в събота, а прякото излъчване на БНТ е от утре.

Радуканова в Баку за опора на приятелката си Калейн

Мадлен Радуканова (вдясно) е в Баку за подкрепа на Боряна.

 Мадлен Радуканова (вдясно) е в Баку за подкрепа на Боряна.
Анна Недкова, БФХГ

Олимпийската шампионка с ансамбъла от Токио 2020 Мадлен Радуканова е част от делегацията ни в Баку.

Тя ще подкрепя своята приятелка Боряна Калейн, която изживява труден период от миналото лято насам, като пропусна световното през септември и Световната купа, и двете провели се в София. „Понякога на хората им е нужно да вярват в тях и да бъдат до тях. И Мади точно това прави в момента - вярва в Боряна и е плътно до нея. Каквито и думи да използвам, ще бъдат недостатъчни. Затова ще кажа само, че Мадлен е олимпийски шампион не само в спорта, а и в живота”, написа почитател на двете гимнастички в социалните мрежи.

Треньорката Бранимира Маркова увери, че Боряна вече показва доста по-добра форма, след като получи почивка и не тренира повече от месец. "Това, което чух и видях, след като изпълни първото си съчетание на подиум тренировката, бяха аплаузи от публиката”, подчерта Бранимира.