0

А лександър Шмид от Германия и Мария Терезе Твиберг от Норвегия спечелиха титлите в паралелния слалом при мъжете и при жените на Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Куршевел/Мерибел (Франция).

На финала Шмид беше най-бърз и в двата манша срещу Доминик Рашнер (Австрия) и спечели с 90 стотни от секундата.

За 28-годишния Шмид това е най-големият успех в кариерата му, а за Германската ски асоциация (DSV) е първи златен медал от световно първенство откакто Мария Хьофл-Рийш спечели титлата в алпийската комбинация в Шладминг преди 10 години.

А за германските скиори е първа световна титла чак от 1989 г. насам, когато Хансьорг Таушер взе последния златен медал за мъжете на Германия от световно – на спускането във Вейл.

"Не съм го очаквал, невероятно е. Знаех, че трябва да се концентрирам и да не рискувам прекалено много", каза Шмид след победата.

Австриецът изравни най-доброто си класиране за Световната купа, когато завърши втори в същата дисциплина в Лех/Цюрс през ноември 2021 година.

Бронзовото отличие завоюва Тимон Хауган (Норвегия), който е малкия финал спечели с 19 стотни срещу Адриан Пертл (Австрия).

При жените норвежката Мария Терезе Твиберг победи на финала Уенди Холденер от Швейцария с 67 стотни в двата манша.
За Холденер това е шести медал в кариерата от световни първенства и втори в Мерибел след среброто в алпийската комбинация.

На трето място се нареди Теа Луизе Стернесунд от Норвегия, след като съперничката й в малкия финал Мари Ламюр (Франция) не завърши.

Защитаващата титлата си от Кортина Д'Ампецо Марта Басино от Италия отпадна на осминафиналите. Преди две години тя подели златото с  Катарина Лийнсбергер (Австрия).

Световното първенство продължава в четвъртък с гигантския слалом при жените.