0

Д вукратната финалистка от турнири от Големия шлем и бивша №2 в света Андреа Йегер разкри, че на 16-годишна възраст е била преследвана поне 30 пъти в съблекалните от служителка на женската тенис асоциация WTA.

Американката, днес 57-годишна, сподели това в интервю за The Independent. Андреа, обявената през 80-те години за детето чудо в женския тенис, спечели 10 титли в кратката си професионална кариера, прекъсната на 19-годишна възраст заради контузия на рамото, наложила 7 операции.

Йегер призна колко се е страхувала по онова време, заплашвана от жената, която я преследвала. „Преобличах се в  преносими тоалетни, за да избегна коментарите, интерес или действията на други хора. Имах поне 30 инцидента с конкретен член на персонала, физически опити, всички в съблекалнята, при това много, много рано в кариерата ми“, разказа Андреа.

„Тази конкретна членка на асоциацията трудно удържаше ръцете си. Избягвах да оставам сама в съблекалните, защото и там идваше при мен“, добави американката.

Йегер, която през 2006 г. стана сестра Андреа, доминиканска монахиня и член на епископалната църква в Санта Роза Бийч, Флорида, каза, че са й дали алкохолни напитки след шампионата на WTA през 1982 г., след което се почувствала зле.

Служителка я отвела до вкъщи. „Когато пристигнахме, тя ме заведе до вратата и опита да ме целуне - беше толкова зле, че се качих горе, опитвайки се да не повръщам, за да не ме види баща ми!"

Когато бившата тенисистка съобщила за тези неща на WTA, получила тежки заплахи за отмъщение: „Казаха ми: „Още една дума за това и ние ще се погрижим стипендията на сестра ви в (университета) Станфорд да бъде оттеглена“. Всеки път, когато се опитвах да се защитя, те заплашваха, че ще наранят някой друг.

Андреа Йегер се появи за пръв път на Уимбълдън само на 15 години, възрастта, на която спечели първия си турнир в Лас Вегас през 1980 г. Йегер беше най-младата тенисистка, поставена в Големия шлем (на Уимбълдън 80), докато не беше надмината от сънародничката си Дженифър Каприати през 1990 г. Нейната снимка с панделката в косата и две дълги опашки се превърна в един от най-емблематичните в женския тенис по това време.