0

Ш ансовете на Алексей Попирин да отстрани 10-кратния шампион Новак Джокович във втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис не изглеждат големи, но представителят на домакините не се смята за аутсайдер и нарече водача в световната ранглиста "просто още един играч".

Попирин стартира турнира в понеделник с победа над друг австралиец - Марк Полманс, с 6:3, 7:6(3), 6:2, което му осигури срещата с Джокович във втория кръг. Сръбският ас, който има 24 титли от турнирите от Големия шлем, достигна втория кръг ден по-рано, но трябваше да играе рекордните в кариерата си четири часа, за да преодолее 18-годишния хърватин Дино Призмич.

"Да играеш с Новак не е по-различно от всеки друг мач в професионалния тур", каза Попирин.

"Подготовката ми за срещата е като всяка друга. От психологическа гледна точка няма нещо по-различно. Имам пълната увереност, че ще спечеля мача. Трябва да имам увереност и вяра, че мога да спечеля този мач. Да, той е номер 1 в ранглистата, но и просто още един играч от другата страна на мрежата", добави австралиецът, който е 43-ти в ранглистата.

Попирин е срещал веднъж Джокович. Това стана през 2019 година в Токио, когато загуби в два сета.

"Тогава физически изобщо не бях на неговото ниво. Но сега, след пет години, аз съм на 24, вече имам доста повече опит зад гърба си, по-зрял съм. Физически съм доста по-здрав. Мисля, че това ми дава предимство", завърши той.

Иначе в схемата при мъжете световният номер 3 Даниил Медведев от Русия започна с успех в Мелбърн. Той водеше с 5:7, 6:2, 6:4, 1:0 срещу французина Теренс Атман, когато съперникът му се отказа. Във втория кръг 27-годишният Медведев ще се срещне с финландеца Емил Руусувуори, който надигра американеца Патрик Кайпсън с 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (4).

Стефанос Циципас от Гърция, който е под номер 7 в ранглистата на АТР и е финалист от Мелбърн от миналата година, направи обрат срещу белгиеца Зизу Бергс с 5:7, 6:1, 6:1, 6:3. Той трябваше да играе на старта срещу италианеца Матео Беретини, който обаче се отказа от участие заради контузия на десния крак. 

При жените Коко Гоф се класира за втория кръг, но актуалната шампионка от Уимбълдън през 2023 година Маркета Вондроушова отпадна. Чехкинята, която беше с номер 7 на Мелбърн Парк, взе само три гейма и напусна след катастрофално поражение от украинската квалификантка Даяна Ястремска с 1:6, 2:6.

Гоф премина с 6:3, 6:0 над Анна Каролина Шмиедлова за около час. В следващия кръг тя ще играе с друга американка – Каролайн Долехайд, пише БТА.