0

Н атискът върху австралийския министър на имиграцията Алекс Хоук се засилва в „случая Джокович“. Докато той продължава да обмисля дали да отмени отново визата на сърбина, проучване, проведено от NewsCorp на Рупърт Мърдок за австралийските медии Herald Sun и The Daily Telegraph, показва категорични данни за настройката в страната: 83% от анкетираните австралийци искат Ноле да бъде депортиран.

Измина седмица, откакто Австралия реши да оттегли визата на Новак Джокович за първи път. След четири дни, прекарани в хотел за въдворяване на незаконни мигранти в Мелбърн, съдия Антъни Кели отмени решението на правителството в полза на сръбския тенисист, който бе допуснат в страната без изискваната за другите ваксинация.

Докато Джокович тренира, обаче, върви разследване на австралийските власти за формални нередности в декларацията му за влизане в страната, както и за положителния PCR тест от 16 декември. Именно благодарение на него той получи специално медицинско разрешение от организаторите да участва на Australian Open от 17 януари.

След като е научил за този тест, Джокович е нарушил правилата и в Сърбия, където е участвал в публични събития на 17 и 18 декември, на които не е носил маска и не е спазвал дистанция, когато е трябвало да е под карантина у дома.

От своя страна три испански министерства – на външните, на вътрешните работи и на здравеопазването, провеждат свое разследване как сърбинът е влязъл в страната в края на декември миналата година без изисквания сертификат за ваксинация.

Онзи ден водачът в световната мъжка ранглиста, когото роднините му обявиха едва ли не за втори Иисус Христос, разпъван на кръст в Австралия, си призна за допуснати "човешки грешки" в пътните си документи, за които обвини своя агент. Той опита да оправдае и себе („не исках да разочаровам журналистите“) си за дадено интервю и направена без маска фотосесия за френския в. „Екип“, чиито пратеници в Белград Джокович така и се въздържал да информира за положителната си PCR проба.

Допълнителни съмнения породиха QR кодовете на положителната му проба за COVID, която бе единственото основание да получи медицинско изключение за участие на турнира в Австралия като преболедувал.

Както Der Spiegel и журналистът от New York Times Бен Ротенберг вече съобщиха, сканирането на QR кода на пробата му първоначално показва отрицателен резултат. Нещо, което по-късно се променя подозрително и се появява само положителният резултат.

Междувременно Джокович продължава да тренира в Мелбърн в очакване на решението на министъра на имиграцията за евентуална нова отмяна на визата му и депортирането му. Очаква се в петък министърът да се произнесе най-сетне.

Ако в крайна сметка Джокович бъде депортиран, тогава той няма да има право да влиза в Австралия за срок от 3 години.