0

С ветовният номер 1 в тениса Новак Джокович е бил заразен с коронавирус през декември 2021 година. Именно заради това той е получил медицинско изключение да участва на Australian Оpen без задължителната ваксина. Това обяви адвокатът на сръбския тенисист в съда в Австралия.
Джокович бе задържан на летището в Мелбърн, а местните власти анулираха визата му. В момента спортистът продължава да бъде настанен в хотел за бежанци.
„Датата на първия позитивен PCR тест на Новак e 16 декември 2021”, са обявили адвокатите в съда.


В сряда служители на австралийските гранични сили (ABF) заявиха, че играчът "не е успял да предостави подходящи доказателства" на летището в Мелбърн, тъй като предишна инфекция не е била основателна причина да влезе без ваксинация.
Премиерът Скот Морисън по-късно потвърди, че това е така според федералните правила - въпреки одобрението от правителството на щата Виктория.
В съдебните документи, публикувани в събота, адвокатите на Джокович казват, че на играча е предоставена временна виза за влизане в страната и му е предоставено „медицинско освобождаване от ваксинация срещу COVID“ от Tennis Australia поради скорошната му инфекция.

В документите се посочва, че в сертификат за освобождаване е записано, че 14 дни след положителна проба през декември, играчът „не е имал температура или респираторни симптоми на COVID-19 през последните 72 часа“.
Освобождаването на Джокович беше дадено от две независими медицински групи, организирани от Tennis Australia - органът, който ръководи събитието, и щата Виктория.
Адвокатите му казаха, че звездата е била в имиграционно разрешение на летището в Мелбърн за около осем часа след пристигането си и че е имал малко комуникация с тях през този период.
Те също така поискаха Джокович, който остава в хотела за задържане на имигранти, който често е критикуван от бежанци за лошите условия, да бъде преместен на „по-подходящо място за задържане“, което ще му позволи да тренира преди Australian Open.