0

В деня на 36-тия му рожден ден Рафаел Надал победи заради отказване германеца Александър Зверев,  който се контузи тежко и са разплака от болката. Надал взе първия сет със 7:6, във втория при 6:6 Зверев се контузи и напусна корта с патерици.

Рафа, който във всеки мач излиза да играе с адски болки, каза: „Много ми е тъжно за него, защото знам какво е да ти се случи нещо подобно. Много е силен и съм сигурен, че той ще спечели повече от един турнир от Големия шлем."

Контузията на Зверев изглеждаше много тежка. Германецът се преви от болка на земята, бе изправен с помощта на двама души и бе изведен от корта на количка. Няколко минути по-късно той се завърна корта с патерици, за да обяви, че не може да продължи мача.

За статистиката двубоят завърши при резултат 7:6(8), 6:6 за Надал цели 3 часа и 13 минути след началото му.

Тенисът, показан от двамата до контузията, беше изумителен. Полуфиналът започна с пробив на Зверев още в първия гейм, но Надал изравни при 4:4. При 5:4 гейма той имаше три сетбола, но с чудесен сервис Зверев ги отрази и насочи откриващата част към тайбрек. В него поставеният под номер 3 в схемата германец поведе с 6:2 точки, но Надал показа изумителна воля и успя да обърне до 7:6 точки, след което и да спечели сета с 10:8.

Крайно необичаен пък се оказа вторият сет. В него и двамата тенисисти направиха по четири пробива, като осем от тях дойдоха в първите девет гейма.

Тук Зверев отново имаше инициативата, като сервираше за спечелването на сета при 5:3, но направи три двойни грешки и Надал направи пробив, за да намали до 4:5.

Няколко минути по-късно дойде и контузията в глезена, която поставя под огромно съмнение и участието на Зверев на турнира "Уимбълдън", който започва на 27 юни.

"Много тежко и много тъжно ми е за него. Той правеше невероятен турнир", каза Надал за Зверев, който в предишния кръг елиминира испанското чудо Карлос Алкарас.

"Той е един от най-добрите колеги в професионалния тур. Всички знаят как се бореше за титла от "Големия шлем" и съм сигурен, че ще спечели не една, а много в кариерата си. Мачът беше невероятно тежък. Минахме повече от 3 часа, а още не бяхме приключили и втория сет.

Трудно ми е да кажа как се чувствам сега, но за мен е мечта да бъда отново на финала на Ролан Гарос. Съжалявам, че мачът завърши по този начин. Видях, че Саша плачеше след контузията. Искам да му пожелая само най-доброто", каза Надал след мача.

За Рафаел Надал това е 30-и финал на турнир от Шлема, като в предишните 29 той има 21 победи и 8 загуби. На финалите на "Ролан Гарос" испанецът е с 13 победи в 13 мача за титлата. В неделя той ще играе с победителя от втория полуфинал между норвежеца Каспер Рууд и хърватина Марин Чилич.