0

К арлос Алкарас се класира на финала на US Open след нов успех в 5 сета. 19-годишният испанец пречупи представителя на домакините Франсис Тиафо с 6:7 (6), 6:3, 6:1, 6:7 (5), 6:3, а мачът продължи 4 часа и 19 минути. Алкарас, който в предишния кръг изигра втория най-дълъг мач в историята на US Open срещу Яник Синер, стигна първия си финал в Големия шлем. Той е едва вторият тийнейджър, който ще играе в мача за титлата в Ню Йорк в „оупън ерата“ след Пийт Сампрас. 

Алкарас вече е в серия от три поредни победи в 5 сета, като само в тези двубои изкара общо 13 часа и 25 минути на корта. В мача за титлата той ще срещне Каспър Рууд (Нор), който победи със 7:6 (5), 6:2, 5:7, 6:2 Карен Хачанов (Рус). За норвежеца това също е втори финал в Големия шлем, след като по-рано тази година загуби мача за титлата на "Ролан Гарос" от Рафаел Надал. Победителят в сблъсъка в неделя ще вземе не само титлата в Ню Йорк, но ще оглави и световната ранглиста. Ако Алкарас успее, той ще стане най-младият №1 в света в историята на ранглистата на АТР, която се води от 1973 г. 

„Невероятно е, че мога да се боря за толкова големи неща. За първи път съм на финал в Големия шлем. Виждам и първото място в света, но то още е далеч. Имам още един мач срещу тенисист, който е невероятен. Той заслужава да играе финал. Вече беше на финал на „Ролан Гарос“, а за мен това е първият. Ще дам всичко, което имам. Ще трябва да се справя с нервите си заради това, че съм на финал, но очевидно съм много, много щастлив“, каза Алкарас.

Той имаше тежка задача срещу Тиафо. Подкрепян от публиката, американецът предложи здрава битка и спечели първия и четвъртия сет с тайбрек. Тиафо взе 8 от 8 тайбрека на US Open тази година. Но Алкарас успя да удържи под напрежение и запази спокойствие. Въпреки че изпусна три мачбола, испанецът стигна до успеха.

„Това е полуфинал, трябва да дадеш всичко от себе си. Трябва да се бориш до последната топка. Няма значение дали играем пет или шест часа. Трябва да дадеш всичко от себе си на корта. Франсис го направи, този мач беше невероятен“, коментира Алкарас.