0

И спанската машина Карлос Алкарас записа 12-а поредна победа на US Open, като отстрани Александър Зверев на четвъртфиналите с категоричното 6:3, 6:2, 6:4. Той беше безупречен във важните моменти и реализира всичките си точки за пробив, като в същото време не инкасира нито един брейк в хода на двубоя, продължавайки пъти си към защитата на титлата.

Следващото предизвикателство пред него ще бъде Даниил Медведев.

Световният №3  Медведев спечели руския четвъртфинал на US Open срещу Андрей Рубльов с 6:4, 6:3, 6:4 за 2 часа и 47 минути. 

Срещата се игра при много тежки климатични условия - висока влажност на въздуха и температура, усещаща се 38 градуса по Целзий. 

Веднага след успеха шампионът от 2021 година се оплака от тежките условия, недоумявайки как може организаторите на US Open да измъчват тенисистите по този начин. Медведев все пак успя малко по-добре да се справи в неприятната ситуация и игра по-ефективен тенис от близкия си сънародник.

И двамата бяха на предела на физическите си възможности, като във втория сет дори се наложи лекар да донесе инхалатор на Медведев, който имаше проблеми с дишането.

При жените Арина Сабаленка се класира за полуфиналите. Състезателката от Беларус, която от следващия понеделник ще оглави световната ранглиста на WТА, спечели с лекота четвъртфиналния си двубой срещу китайката Цинвън Чжън с 6:1, 6:4 за 74 минути игра и за пети пореден път ще играе полуфинал на турнир от Големия шлем.

Сабаленка наложи доминация още от началото и спечели първите пет гейма, като затвори първата част с 6:1. Във втория китайката бе равностойна, но след пробив в седмия гейм Сабаленка поведе с 4:3 и спечели мача след 6:4 с втория си мачбол.

На полуфиналите втората в схемата Сабаленка очаква Мадисън Кийс (САЩ), която отвя в два сета Маркета Вондроушова (Чехия) с 6:1, 6:4.