0

Р ешението на международната федерация по лека атлетика World Athletics (WA) да обяви награден фонд за медалистите на Олимпийски игри противоречи на олимпийския дух и солидарността между ръководните органи на отделните спортове, категорични са от Международния колоездачен съюз (ЮСИ-UCI).

Леката атлетика е първият спорт в историята на Олимпийските игри, който ще има награден фонд. През миналата седмица президентът на World Athletics британският лорд Себастиан Коу обяви, че всеки златен медалист ще бъде възнаграждаван с по 50 хиляди щатски долара. 

След 4 г. на олимпиадата в Лос Анджелис премии се предвиждат и за сребърния и бронзовия медалисти в леката атлетика.

Това решение изненада останалите спортни федерации, а най-гласовити срещу решението бяха френски шефове на световни централи.

"Наистина вярваме, че това противоречи на олимпийския дух“, заяви президентът на ЮСИ Давид Лапартиен, цитиран от агенция Ройтерс.

„Това нещо не е било дискутирано с никого, а трябваше да бъде. Просто беше обявено. Да следваш олимпийския дух, това значи да споделяш с възможно най-много хора, а не да даваш пари само на най-добрите".

"Трябва да се мисли за бъдещето. Уважавам решението на WA, но на Олимпийските игри важни са всички спортове. Щеше ми се да го бяха обсъдили с нас, защото тези неща винаги имат последствия", заяви президентът на гребната федерация World Rowing Жан-Кристоф Ролан, също носител на златен олимпийски медал като шефа на атлетиката Себ Коу.

Лекоатлетите са на противоположното мнение и приемат наградния фонд, който ще бъде в размер на 2.4 милиона долара. Те ще бъдат разпределени между 48 златни медалисти в Париж.

Източник: БТА