0

З а първи път в историята американски щангисти ще участват на европейско първенство, пише днес в. „Мач Телеграф“. Именно това ще се случи на първенството на Стария континент в София от 12 до 20 февруари. US щангистите обаче ще се състезават извън класирането, но участието им ще е официално и ще се зачита за олимпийска квалификация за Париж 2024. У нас ще дойдат общо 20 щангисти от САЩ, тоест пълни отбори мъже и жени.

Причината за визитата на американците у нас е, че по политически причини те не могат да участват в панамериканската олимпийска квалификация в Каракас, Венецуела, която е също през февруари догодина. Резултатите им от София ще се зачитат именно за тази квалификация.

От предварителните заявки за шампионата в София пък се вижда, че българите имат намерение да атакуват четири титли. С най-високи заявки в своите категории са Ангел Русев (55 кг), Иван Димов (61 кг), Карлос Насар (89 кг) и Христо Христов (109 кг).

Междувременно „Мач Телеграф“ научи, че само трима наши щангисти ще се качат на лагер на Белмекен от 3 януари. Това са Карлос Насар, Божидар Андреев и Нино Симеонов. Те ще бъдат тренирани от Пламен Братойчев. Останалите, водени от Иван Иванов, остават на лагер в София.