0

А мериканецът Брайс Бенет изненадващо спечели спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини в италианския зимен център Вал Гардена.
29-годишният Бенет направи страхотно каране и записа 2:02,42 минути по легендарната писта "Саслонг", за да стигне до първи успех и изобщо първи подиум в кариерата си.
Американецът завърши четвърти тук в спусканията през 2018 и 2020 година.

Носителят на Големия кристален глобус за 2020 година и фаворит в надпреварата Александър Аамод Килде (Норвегия) направи грешка и не завърши.


Втори на 14 стотни от секундата финишира австриецът Отмар Щридингер, а трети на 32 стотни се нареди Нилс Хинтерман от Швейцария, за когото това е втори подиум в кариерата.
Килде спечели последните двa старта (спускане и супергигантски слалом) във Вал Гардена, но този път пропусна врата и отпадна.
Четвърти и пети се класираха съответно Доминик Парис (Италия) и Беат Фойц (Швейцария).

Олимпийският шампион от Сочи 2014 Матиас Майер (Австрия) остана 16-и, а световният шампион в спускането от Кортина Д'Ампецо 2021 Винсент Кирхмайер от Австрия завърши 14-и.
В генералното класиране за Световната купа води Марко Одермат с 453 точки, който не стартира днес, пред Матиас Майер с 405 и Килде с 329 точки.
В подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината лидер е Матиас Майер със 195 точки, следван от Беат Фойц (Швейцария) със 165 точки и Килде със 129 точки.
Програмата на Световната купа продължава утре с гигантски слалом в Алта Бадиа (Италия).