0

Л егендата на британския тенис и бивш №1 в световната ранглиста Анди Мъри постигна днес пбеда №700 в кариерата си в професионалния Тур. С нея той се класира за втория  кръг на турнира от сериите "Мастърс“ на твърда настилка в Индиън Уелс (САЩ) с награден фонд 8,58 милиона долара. Вицешампионът в надпреварата от 2009 година, който участва с "уайлд кард", преодоля колебливо начало и елиминира бразилския квалификант Таро Даниел с 1:6, 6:2, 6:4, с което взе реванш за отпадането си от южноамериканеца на Откритото първенство на Австралия през януари. 34-годишният Мъри достигна до границата в 920-ия си мач, въпреки опасенията от преждевременно прекратяване на кариерата заради няколкото контузии и две операции на бедрото в последните години. 

"Това беше една от целите ми,  когато се завърнах на корта в края на миналия сезон. Това са доста победи. Радвам се, че стигнах дотук, сега тръгвам към номер 800", коментира шотландецът. Следващият съперник на Мъри ще бъде 31-ият поставен Александър Бублик (Казахстан), а при нов успех той  може да срещне в третия кръг най-добрия български тенисист Григор Димитров, ако  и хасковлията се справи с австралиеца Джордън Томпсън. Мъри обяви тази седмица, че ще дари за децата на Украйна всички спечелени пари от турнири през 2022. 

Поставеният под №33 в световната ранглиста Григор Димитров, който зае мястото на водач в долната  половина на схемата на отказалия се заради ковид-протоколите за влизане  САЩ петкратен шампион Новак Джоквич (Сърбия), започва директно участието си в турнира тази вечер директно от втория кръг на надпреварата.

Неговият съперник Джордън Томпсън (Австралия“ надделя снощи драматично над белгиеца Давид Гофен с 4:6, 7:5, 7:6(3) след 2:45 часа игра, след като навакса пасив от сет и изоставане от 1:3 гейма във втория. 27-годишният австралиец е 78-и в световната ранглиста, с 43 места по-назад от българския  си съперник. Той има един загубен финал на турнир на АТП в Хертогенбош на трева през 2019 година и е достигал до 43-то  място в света. Двамата са се срещали веднъж в професионалния Тур досега на турнира "Мастърс" в Маями през 2019 година, когато Томпсън печели  със 7:5,  7:5.