0

Т рима съмнителни типове са закопчани от полицията в Кения във връзка с разследването на смъртта на световния рекордьор в маратона Келвин Киптум в неделя вечерта.

От силите на реда потвърдиха ареста на трима от четиримата непознати мъже, които са посетили дома на Киптум четири дни преди смъртта му в автомобилна катастрофа.

Те бяха прибрани в полицейския участък в град Каптагат, откъдето беше спортистът, и по-късно бяха прехвърлени в град Итен, за да бъдат разпитани.

Самоличността на задържаните не бе оповестена в страната, в която смъртта на Киптум предизвика силен шок. Детективите искат да разследват защо те са посетили дома на рекордьора, след като бащата на Киптум - Самсон Черуйот, вдигна тревога часове след трагичната му смърт, посочиха местни медии.

Бащата поиска от кенийското правителство в понеделник да разследва обстоятелствата около смъртта на сина му. „Имаше хора, които пристигнаха преди няколко дни и търсеха Киптум, но те отказаха да се идентифицират. 

Помолих ги да ми покажат документи за самоличност, но те предпочетоха да си тръгнат“, каза Черуйот в изявления, предадени от местните медии. 

„Киптум беше единственият ми син. Напусна мен, майка си и децата си. (...) Дълбоко съм натъжен”, добави родителят.
Според Би Би Си погребението на Келвин Киптум, чиято дата не е официално обявена, ще се състои на 24 февруари.

24-годишният спортист загина заедно с треньора си, руандецът Жерве Хакизимана, при пътнотранспортно произшествие в неделя вечерта  на пътя, който свързва Елдорет с Каптагат. Самият Киптум управлявал своята „Тойота“.

Министърът на спорта на Кения, Абабу Намуамба, пътува до Елдорет този понеделник, за да изкаже своите съболезнования на семейството на Киптум. 

Федерацията по лека атлетика на Кения (Athletics Kenya) обяви тази сряда, че в памет на световния рекордьор в маратона е отменила пробите за Панафриканските игри, насрочени за следващия уикенд.

Фаталният инцидент отприщи вълна от съболезнования в Кения и в международен план, възхвалявайки фигурата на Киптум, призован да отбележи една ера в атлетиката поради младостта си и за това, че е основният кандидат да премине под митичната граница от два часа в маратонското бчягане.

Той придоби световна слава на 8 октомври в Чикаго, когато едва в третия си официален маратон постави време от 2 часа и 35 стотни, доста под тогавашния рекорд от 2:01;09 ч. на неговия сънародник Елиуд Кипчоге, поставен в Берлин на 25 септември 2022 г.