0

П овече от 240 лекоатлети от 10 държави пристигат в София за да се включат в уникалното състезание Рънатон 2023 тази неделя. Към тях ще се присъединят и 140 бегачи от България, предвождани от изтъкнати състезатели и мотиватори като  Милица Мирчева, Шабан Мустафа, Християн Стоянов, Евгени Игнатов, Веселин Цинзов, Красимира Чахова и др.

Мащабното спортно събитие Рънатон се организира за първи път под егидата на Европейския съюз и ще бъде подгряващо преди големия Софийски маратон следващия уикенд, на 8 октомври. 

Целта на новата инициатива е да провокира интерес към отборните и щафетните надпревари, като привлече повече привърженици на масовите бягания. В програмата на състезанията са включени стартове на 2.5 км, 5 км, 10 км и 20 км. Кратката дистанция е предимно за хора със специални потребности, 5 и 10-километровите са отборни – с едновременен старт, а 20-те километра са щафетни – всеки член на отбор бяга по 5 км и най-бързият тим печели. Надпреварите ще бъдат отворени за участие на тимове, съставени от четирима души на различна възраст в четири категории: 20-40; 40-50; 50-60; 60+. Съставът на отборите гарантира баланс между половете, тимовете ще бъдат съставени от равен брой мъже и жени.

Събитието ще се състои на 1 октомври 2023 г. по специално оформено около НДК трасе. Първи точно в 9.30 ч. ще стартират участниците на 2.5 км заедно с параолимпийците и хората с инвалидни колички – тази дистанция е без състезателен характер. В 10.00 ч. е първата състезателна надпревара – на 5 км, в която участват отбори от по четирима, те ще направят две обиколки на трасето, като се зачита времето на последния финиширал. В 10.30 ч. ще бъде дадено началото на надпреварите на 10 км и на 20 км. Бягащите 10 км също са в отбори по четирима, като се взема резултатът на последния завършил, а бягането на 20 км е по-различно, то е щафета, където четиримата си предават един след друг поста за да пробягат по 5 км. 

Българските участници в Рънатона ще бъдат редом до атлети от други 10 държави – Португалия, Испания, Италия, Холандия, Хърватска, Словения, Австрия, Словакия, Латвия и Румъния. В тези страни в продължение на шест месеца течеше подбор на участници, като те също се записваха чрез интернет сайта, но се определяха от т. нар. „водачи на отборите“, които стриктно следяха за изпълнението на зададените от българските организатори тренировъчни програми. Всеки участник бе ангажиран да споделя свои снимки, видеа и информации за тренировките си в специално изградените профили в социалните мрежи на инициативата. Всяка страна изпраща в България по шест отбора.

Ден преди Рънатона в Парк-хотел Москва ще се състои голяма Международна конференция на тема „Спортната дипломация и интеграционни спортни ценности“, в която участие засега са потвърдили българският еврокомисар Илиана Иванова, членът на Европейския парламент Андрей Ковачев, президентът на ACES ЕUROPE Джан Франческо Лупатели и други авторитетни европейски спортни шефове. 

Двигателят зад голямото спортно събитие с нестопанска цел, финансирано по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз е асоциация „Спорт в свободното време“. Общата цел на Рънатон е да насърчи хората от всякакви поколения, полове и физическа кондиция от 11 държави-членки на ЕС да тичат редовно и да популяризират бягането като отборен спорт, който може да създаде връзка между различни поколения и която има значителни физически, психически и социални ползи за активния живот на хората от всички възрасти.