0

А тлетик Билбао забърка сериозна каша, която телевизията не успя да прикрие при победата с 4:1 над Еспаньол. Специален гост на "червено-белите" бе Мартин Сабалета. Той е първият испанец, който изкачва Еверест.

Сабалета обаче го прави по скандален начин. Вместо испанското знаме, Сабалета забива на върха това на баските, а за капак на този флаг стои и емблемата на терористичната организация - ЕТА. В Испания дълго време го величаят, но всички са шокирани, когато се появяват снимките му от Еверест.

Малко преди 14 май 1980 година, когато той стъпва на Покрива на света, Испания е разтърсена от терористични актове, в които загиват 26 души. Една от жертвите е Хосе Мария Пирис. Това е първото дете, което е разкъсано от бомба. Тя избухва на 29 март и е преназначена за полицаята.

"Овации за героите, които достигнаха върха на Еверест на 14 май 1980 г. Роденият в Ернани Мартин Сабалета и шерпът Пасанг Темба дадоха старт на мача“, похвалиха се от Атлетик.

Асоциацията на жертвите на тероризма осъди този акт, който е част от честванията на 100 години алпинизъм в независимата испанска провинция. Но баските не те трогнаха много.

Резултати: Селта - Реал М 1:2, Хирона - Реал Сосиедад 0:1, Осасуна - Бетис 1:2, Атлетик Б - Еспаньол 4:1. Води Барселона с 24 т. (мач по-малко) пред Реал (М) 24, Атлетико 17 (мач по-малко) и Атлетик - 17.