0

А социацията на професионалните тенисисти (АТП), която е ръководният орган в мъжкия тенис, обяви във вторник създаването от 2024 година на финансова застраховка за най-добрите 250 играчи в света, съобщи АФП. Тя ще им гарантира минимално годишно възнаграждение, плащания при лечение на сериозни контузии, както и бонуси за състезателите, които влизат в Топ 125, пише БТА.

В края на всеки сезон АТП ще гарантира на всеки състезател от Топ 250 минимален доход в зависимост от класирането му, като се вземат под внимание и печалбите му от турнири. Така асоциацията ще гарантира поне по 300 000 долара за всеки от Топ 100, по 150 000 долара за играчите между 101-во и 175-о място, както и по 75 000 за тези, които са до 250-а позиция в ранглистата.

"Тази застраховка ще позволи на играчите да планират сезона си с повече сигурност, да се концентрират върху играта си и да инвестират в щабовете си", подчертаха от АТП.

Организацията планира също финансова помощ за тенисистите, които не са в състояние да изиграят "поне 9 турнира през сезона заради контузии". Тази помощ също ще бъде свързана с класирането - 200 000 долара за Топ 100, 100 000 за 101-во-175-о място, както и 50 000 за всички до 250-а позиция.

Играчите, които влизат в Топ 125 ще имат "достъп до 200 000 долара, платени предварително през сезона, които след това могат да бъдат компенсирани от печалбите в турнирите".

"Да бъдеш състезател в професионалния тенис носи невероятни привилегии, но и е много трудно в началото на кариерата", подчерта в комюнике най-добрият български тенисист Григор Димитров, който е член на Консултативния съвет на играчите към АФП. "Програмата "Бейзлайн" ще промени всичко. Знаейки, че имаме повече сигурност с гарантирани доходи и застраховка в случай на контузии, това ще ни донесе спокойствие и ще ни помогне да се концентрираме върху играта", допълни Димитров.

АТП е критикувана често от играчите заради липсата на ревнопоставеност между най-добрите играчи, чиито печалби са изключително високи и по-ниско класираните, чийто живот е изпълнен с жертви.