0

А ТР излезе с официално становище по случая с първата си ракета Новак Джокович в Австарлия. 
Ето какво написаха от асоциацията:
АTP напълно уважава жертвите, които хората на Австралия направиха от началото на COVID-19 и въведените строги имиграционни политики. Усложненията през последните дни, свързани с влизането на играч в Австралия, обаче подчертаха необходимостта от по-ясно разбиране, комуникация и прилагане на правилата.
При пътуването си до Мелбърн е ясно, че Новак Джокович е вярвал, че му е предоставено необходимо медицинско освобождаване, за да се съобрази с правилата за влизане. Поредицата от събития, довели до съдебното заседание в понеделник, са пагубни на всички фронтове, включително за благосъстоянието на Новак и подготовката за Откритото първенство на Австралия. Заявките за медицинско освобождаване на играчите се правят независимо от ATP, но ние сме в постоянен контакт с Tennis Australia, за да търсим яснота по време на този процес. Приветстваме резултата от изслушването в понеделник и очакваме с нетърпение няколко вълнуващи седмици тенис напред.


В по-общ план, ATP продължава силно да препоръчва ваксинация за всички играчи в ATP Tour, което смятаме, че е от съществено значение за нашия спорт за справяне с пандемията. Това се основава на научни доказателства в подкрепа на предоставените ползи за здравето и в съответствие с глобалните правила за пътуване, които очакваме да станат по-строги с течение на времето. Окуражаваме се, че 97 процента от топ 100 играчи са ваксинирани, което води до тазгодишното Откритото първенство на Австралия.“

Това означава, че само трима тенисисти от Топ 100 на световната ранглиста не са ваксинирани срещу COVID-19. 
От показанията на световния номер 1 пред граничните власти в Австралия бе официално потвърдено, че той не е ваксиниран срещу коронавируса, а един от другите трима почти сигурно е американецът Тенис Сандгрен (№ 93), който е отявлен скептик към ваксините, и дори обяви, че Австралия не заслужава да е домакин на турнир от Големия шлем заради отношението си към Джокович. Към момента не е ясно кой е третият неваксиниран играч от първата стотица в света.