0

А социацията на професионалните тенисисти обяви нова световна ранглиста, след като публикуваната по-рано днес се оказа сгрешена. Ситуацията е доста нехарактерна за организацията, но грешката засяга пряко най-добрия български тенисист Григор Димитров. 

Според коригирания вариант Гришо се изкачва не с десет, а с шест места и достига до 29-а позиция. Българинът, който игра четвъртфинал на турнира Мастърс 1000 в Индиън Уелс през миналата седмица, има 1471 точки.

Както бе обявено и по-рано днес, сърбинът Новак Джокович отново е лидер в класацията с 8465 точки. Втори с 8410 точки е руснакът Данийл Медведев, а трети е испанецът Рафаел Надал с 7115 точки.

Американецът Тейлър Фриц, който спечели надпреварата в Индиън Уелс, не се завръща в десетката на света. Той се изкачва само със 7 места до 13-а позиция и има 2920 точки.

Междувременно стана ясно, че Григор Димитров ще започне участието си на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс 1000" в Маями (9,5 млн. долара“ от втория кръг. Българинът е поставен под номер 26 в схемата и ще почива на старта.

Неговият първи съперник ще бъде победителят от мача между американеца Макензи МакДоналд и германеца Доминик Кьопфер. При победа в третия кръг 30-годишният Димитров може да играе с поставения под №2 Александър Зверев от Германия, който ще трябва да победи във втория кръг един измежду хърватина Борна Чорич или квалификант.

Водач в схемата на турнира е вторият в световната ранглиста Даниил Медведев. Руснакът стартира от втори кръг, където ще има за съперник аржентинеца Федерико Делбонис или британеца Анди Мъри.

Шампионът в Маями за 2021 година Хуберт Хуркач от Полша е поставен под номер 8 в схемата и ще играе във втория кръг с един измежду сърбина Ласло Джере и французина Артун Риндеркнех.

Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович пропуска турнира заради липса на ваксина срещу коронавируса, докато победителят от Откритото първенство на Австралия Рафаел Надал си взе почивка и също няма да играе в Маями.