0

И талианският колоездач Алесандро Кови от отбора на "UAE Team Emirates"спечели 20-ия предпоследен етап от колоездачната Обиколка на Италия, в който стана ясен и крайният победител. Австралиецът Джай Хиндли от „Бора-Хансгрое“ финишира шести и излезе начело в генералното класиране преди утрешното бягане по часовник. Той има аванс от 1:25 минута пред колумбиеца Ричард Карапас, а трети на 1:51 минута е Микел Ланда от Испания.

Кови измина планинското трасе от 168 кг от Белуно и Мармолада за 4:43.34 часа. Той направи дълга самостоятелна атака и записа първа победа в кариерата в големите обиколки. Втори на 32 секунди остана словенецът Домен Новак, а трети с пасив от 37 секунди финишира Джулио Чиконе (Италия).

На 20-ия етап беше дадена максимална оценка на трудност от пет звезди и той включваше три изтощителни изкачвания.

Фаворитът в "Джирото" Ричард Карапас, шампион от 2019 година и златен медалист от олимпийски игри в Токио, водеше в класирането от миналата събота, но само с три секунди. 

Колоездачът на "Инеос" падна в последните три километра от предпоследния етап днес и Хиндли излезе начело и вече докосва титлата. Австралиецът е вицешампион от 2020 година.

„Джай беше толкова изморен, че изобщо не можа да реагира след моите поздравления на финала“, каза съотборникът на Хиндли в "Бора" Кямна след тежкия етап. По пътя към финала трябваше да се овладеят 4490 метра изкачвания, включително високия 1918 метра проход Сан Пелегрино и Пордойох (2239 метра).

„Знаех, че това ще бъде решаващият етап. Беше наистина брутално на финала“, каза Хиндли.

С преднина от 1:25 минути пред Карапас, австралиецът ще стартира последен във финалния етап по часовник със старт и финал във Верона. Трети е Микел Ланда от Испания, изостанал с 1:51 минути.

Обиколката на Италия приключва утре с индивидуално бягане по часовник във Верона – дължината му е 17,4 км с изкачване до 301 м височина на деветия километър.