0

Ашли Барти спечели титлата на Australian Open. Австралийката победи с 6:3, 7:6 (2) Даниел Колинс (САЩ) и зарадва сънародниците си по трибуните в Мелбърн. Световната №1 в тениса донесе първа титла на Австралия на сингъл от Australian Open от 44 години. Последната шампионка от страната бе Крис О'Нийл през 1976, а оттогава Австралия нямаше победители нито при жените, нито при мъжете.

За разлика от предишните мачове, финалът бе по-труден за Барти. Тя взе с лекота първия сет, но във втория изостана с 1:5 след два пробива на Колинс. Барти обаче намери ритъма си и успя да изравни до 5:5 след два пробива. Сетът влезе в тайбрек, в който водачката в световната ранглиста беше безапелационна. Барти завърши турнира без загубен сет в седемте мача по пътя към трофея.

 

 

"Тази публика е незабравима, помогнахте ми да се чувствам като у дома, помогнахте ми в трудните моменти. Като австралийка за мен беше най-важно да споделя успеха с вас. Невероятно горда съм, че мога да съм на това място и да съм шампионка в този турнир", заяви Барти след награждаването.

Това е трета титла за 25-годишната Барти от Големия шлем след трофея на „Ролан Гарос“ през 2019 и този на „Уимбълдън“ през 2021 г. Барти стана втората действаща тенисистка след Серена Уилямс, която има титли от Шлема на три различни настилки.