0

В инсент Крихмайр спечели класическото спускане от Световната купа по ски алпийски дисциплини във Венген (Швейц). Австриецът финишира за 2:26,09 минути, като изпревари с 0,34 секунди Беат Фойц (Швейц) и с 0,44 секунди Доминик Парис (Ит). С успеха си Крихмайр допълнително вбеси съперниците си, които се оплакваха от участието му. Световният шампион в спускането от 2019 г. пропусна и двете тренировки на пистата "Лауберхорн", тъй като беше болен от коронавирус.

По правилник всеки скиор не може да участва в спускане от Световната купа, ако не е бил в тренировките. Международната федерация по ски (ФИС) обаче направи изключение за Крихмайр и го пусна да участва. В първото спускане в петък Крихмайр завърши на 12-о място, но днес бе над всички останали и взе 10-ата си победа в Световната купа и втора във Венген. Най-сериозни бяха протестите от отборите на Швейцария и Франция, но състезателният директор Маркус Валднер защити решението си. 

"Не направихме изключение, защото Крихмайр е световен шампион и вече е печелил тук. Щяхме да вземем същото решение за всеки скиор, защото живеем в много сложни времена на пандемия", каза Валднер.

Спускането във Венген ще се запомни и като последното състезание в кариерата на 35-годишния Карло Янка. Носителят на Големия кристален глобус за 2010 г. не завърши, но бе изпратен с аплодисменти от сънародниците си.

 

 

Парис излезе начело в класирането за малката купа в спускането с 316 точки, като води с 11 пред Александър Аамод-Килде и Фойц. В генералното класиране Марко Одермат (Швейц) е лидер с 1075, следван от Килде с 685.

Лара Гут-Бехрами (Швейц) спечели спускането при жените в Цаухензее (Ав). Тя завърши за 1:45,78 минути, като изпревари с 0,10 секунди Кира Вайлде (Гер) и с 0,44 Рамона Зибенхофер (Ав). Фаворитката София Годжа, която спечели последните 3 спускания, претърпя падане в средата на спускането си, но се размина с контузия. Това е втори успех за Гут-Бехрами този сезон и първи, след като се завърна след прекаран коронавирус.

В класирането за спускането Годжа води с 300 точки, следвана от Брийзи Джонсън с 240 и Зибенхофер със 184. В генералното класиране Микаела Шифрин е начело с 966, следвана от Петра Влъхова с 916.