0

А встрийката Корнелия Хютер спечели супергигантския слалом в норвежкия курорт Квитфил от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Това бе първо състезание на тази писта при дамите от 2006 година насам.

За 30-годишната Хютер това е първа победа през сезона и едва четвърта в кариерата ѝ, като тя дойде по особено драматичен начин. Австрийката финишира с време от 1:26,83 минути, което бе с едва една стотна от секундата по-добро от това на втората Елена Куртони от Италия.

На трето място се нареди швейцарката Лара Гут-Бехрами, която също бе много близо до победителката. Тя обаче остана на 0,12 секунди изоставане.

Почти сигурната носителка на Световната купа Микаела Шифрин от САЩ остана четвърта на 0,16 секунди от времето на Хютер. Пета на 0,29 секунди завърши италианката Федерика Бриньоне, а място в шестицата намери и французойката Теса Уорли на 0,34 секунди.

В класирането за малкия кристален глобус в супергигантския слалом първа с 310 точки е Куртони, която се изкачи с три позиции. Втора с 302 точки е Гут-Бехрами, а трета с 290 точки вече е Рагнхилд Мовинкел. Норвежката остана едва на 14-о място в днешния старт и сдаде лидерската позиция в дисциплината. С точка зад нея е Хютер, а пета с 278 точки е Бриньоне. До края на сезона остават още два старта в супергигантския слалом.

В общото подреждане за Световната купа начело е Шифрин с 1747 точки. На второ място с 986 точки е Гут-Бехрами. Трета с 975 точки е словачката Петра Влъхова.

До края на сезона при дамите остават още само осем старта, което означава, че Шифрин, която има преднина от 761 точки, може да спечели Световната купа още след утрешното спускане в Квитфил. 

Източник: БТА