0

Б алкан Ботевград се класира служебно за финала на Националната баскетбола лига за мъже, съобщиха от клуба, позовавайки се на писмо от организатора на първенството.

Възпитаниците на Небойша Видич елиминират миналогодишния шампион Левски, тъй като в състава на "сините" в първите три мача от полуфиналите без необходимото разрешение е играл Йордан Минчев.

Така ботевградчани печелят серията с 3:0 победи, тъй като на столичани са наложени три служебни загуби заради участието на нередовния баскетболист Минчев.       

Според „Спортал“ гафът е неплатена такса от 490 лева за картотеката на крилото Йордан Минчев, която е била забравена да се внесе към федерацията. 

В петък Левски трябваше да приемат Балкан в мач №4 от полуфиналната серия в зала "Универсиада", като в момента "сините" губят с 1-2 победи. 

От Балкан съобщиха: "Преди минути на служебната поща получихме официално писмо от НБЛ, което гласи следното: 

Във връзка с констатирано нарушение, допускане на нередовен състезател в игра в полуфиналната плейофна серия на НБЛ: Йордан Минчев, който е участвал без Letter of clearance и на основание чл. 105, ал.2, т.3 от Правилата на НБЛ, налагам служебни загуби за следните срещи с негово участие:
1. 12.05.2022г. БК Балкан - БК Левски 2014
2. 14.05.2022г. БК Балкан - БК Левски 2014
3. 17.05.2022г. БК Левски 2014 - БК Балкан

Решение:
БК Левски 2014 прекратява участие в полуфиналната плейофна серия на НБЛ", съобщиха от Балкан.

На полето ботевградчани спечелиха първите си два домакински мача с 80:74 след продължение и със 76:72, а в третия двубой от серията до три успеха Левски намали на 1:2 победи след 66:56 в столицата. Четвъртата среща трябваше да се играе утре в София.

"Това решение е взето изцяло съгласно нормативните документи, приети от Общото събрание на клубовете в Националната баскетболна лига", коментира президентът на БФБаскетбол Георги Глушков решението на Лигата за изваждането на БК Левски 2014 от полуфиналната плейофна серия в елитното първенство.

"В Раздел ІІІ Документи за картотекиране на състезателите и треньорите, чл. 62, ал. 4, т. 8 се казва, че за картотекиране се изисква: "Разрешение от съответната национална федерация (Letter of Clearance) за състезателите, чиято последна картотека е била в друга държава. Състезателят може да бъде картотекиран, в сроковете по Раздел І на Глава Пета и без да е получено разрешението от националната федерация, но то трябва да пристигне в офисите на НБЛ до 10 дни след картотекирането, като до получаването му състезателят няма право да упражнява състезателните си права", каза Глушков.

"Йордан Минчев е картотекиран в определените срокове, но след 10 дни не получава разрешение от унгарския си клуб. На мачовете, в които е играл обаче, Левски предоставя като документ тази картотека, която е издадена според правилата, но вече не е валидна.

Така се стига до този казус. Ние не можем да си затворим очите при установяването на това нарушение, защото то е нарушение на правилника на ФИБА. А ние, като член на Международната федерация, подлежим на много сериозни санкции за такова нещо. Този текст за 10-дневна отсрочка за получаване на Letter of Clearance е приет така от клубовете в НБЛ за улесняване на отборите, които често привличат играчи в последния възможен момент", добави президентът на централата.