0

Б анско за поредна година посреща световния спортен елит. Звездите на екстремните ски и сноуборд ще открият красотите на Пирин и на водещия български курорт на международното състезание по фрийрайд "3* Freeride World Qualifier", квалификационен кръг от световните серии на "Freeride World Tour", което ще се проведе на 19 март. 

Стартовата височина е 2746 метра от самия връх "Тодорка", а денивелацията е 350-400 метра. Дължината на спускането е 800-1000 метра с наклон от 30 до 55 градуса. 

Началото на надпреварата в събота е от 9:30 часа. Категориите са четири - ски за мъже и за жени и сноуборд за двата пола. Всеки един участник ще има право само на едно спускане, без предварително каране на склона. Заявки за състезанието са подали 60 фрирайдъри от 15 държави, сред тях над 20 българи.

Петима съдии ще следят изпълненията на участниците, като финалната им оценка се формира от следните критерии - трудност на линия, контрол, лекота, техника и скокове.

Андрей Балевски, рейс директор на състезанието разкри и последни подробности около подготовката.

"Подготовката на състезанието върви по ноти. По най-важните аспекти сме на 90 процента готови. Благодарение на експертите от avalanche.bg имаме направени профили на снежната покривка по определен график. Стабилността на снега е изключително важна за безопасното провеждане на събитието. 

Очакваме благоприятни обстоятелства до края на седмицата. Това също е една от най-снежните зими в последните над 10 години, 579 сантиметра е новият сняг на 2200 метра надморска височина. Слегналият вече сняг надвишава на места 3 метра. Очакваме на 19 март да наблюдаваме най-добрите в дисциплината фрирайд на епичния склон на връх Тодорка", заяви Балевски.

Фен зоната ще е до горна станция на лифт Бъдерица 2 (2550 метра), което автоматично я прави най-високо ситуираната зона за фенове на състезание в зимните спортове. Дотам ще може се стига с билет за кабинката, в който ще са включени и лифтовете Бъндерица 1 и 2 или с нормалните лифт карти. Партньорите на състезанието са подготвили интересни награди и игри за публиката. 

Световните квалификации Freeride World Qualifier (FWQ) е верига, предназначена да развива таланта и уменията на бъдещи спортисти. През новия сезон стартове от този ранг ще има още в Австрия, Русия, Швейцария, САЩ, Япония, Франция и Канада. 

Състезателите натрупват точки, участвайки в 60 надпревари, проведени по целия свят, включително 40 в Европа. Системата за оценка се основава на звездното класиране на квалификационните събития (от 1 до 4 звезди).