0

Ш окиран, така се почувствал първоначално треньорът на баскетболния ЦСКА Росен Барчовски от идеята за съвместна пресконференция с Левски преди дербито в понеделник. Мачът е от 19 ч. В зала „Универсиада“.

„Има неща, които са много по-големи от някаква битка и съперничество, а това е спортът, баскетболът. Светът не свършва с едно дерби, но светът започва, когато се връща нещо хубаво“, заяви Барчовски, който е и национален селекционер.

„Това е добър знак за феновете, за да покажем, че нещата са нормални и човешки. На терена е битка, но отвън-  не. Отвън сме приятели. Нашият отбор може да даде пример.“

От двата баскетболни клуба се обединиха около позицията, че между тях няма война и искат да бъдат пример за спортно съперничество преди първото дерби за сезона в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ). 

Президентът на ЦСКА Роберт Гергов определи като исторически предстоящия мач след 13 години прекъсване.

„До това дерби се стигна благодарение на нашата десетгодишна работа с юноши и привличането на генералния ни спонсор през лятото“, заяви Гергов, който увери, че добрият тон между двата клуба ще бъде запазен през целия сезон.

От своя страна президентът на Левски Константин Папазов добави, че рано или късно завръщането на „червените“ в баскетболния елит е щяло да се случи. 

„Успяхме и нас да ни има най-вече благодарение на изключителните компромиси на играчите. Между Левски и ЦСКА в баскетбола няма война, а има огромно дългогодишно приятелство. 

Искаме да покажем, че в тази дивотия и съсипана от опростачване държава, това не може да повлияе на нас. 

Тръгнали сме по един път. Много скоро Левски и ЦСКА ще имат общ спонсор“, загатна Папазов.

Той разкри, че „сините“ са финансово обезпечени за календарния сезон.

„Левски е на 100 процента подсигурен. Довечера и утре играчите ще си получат първата заплата. Имам ангажимент към тези, които показаха, че са шампиони по морал. Имаме цел да обезпечим всички, които са си заработили възнагражденията за миналата година. Всички розови дни съм си ги изстрадал. Докато съм жив ще се боря“, категоричен бе Константин Папазов.