0

Б ългария победи Австрия с 83:71 (15:20, 19:7, 26:20, 23:24) като домакин в Ботевград във втория си мач в група J от третия етап на предварителните квалификации за Евробаскет 2025 при мъжете. 

Успехът е първи за нашия отбор от два изиграни мача, след като преди дни паднаха като гост на Норвегия, докато за австрийците това бе дебютен двубой. Скандинавците също са с един мач – победата над България. Те ще гостуват у нас на 29 юли отново в „Арена Ботевград“, а на 2 август нашите ще гостуват на Австрия. Само победителят в групата ще се класира за същинския етап на пресявките.

На трибуните в залата днес бе Спортист номер 1 на България за 2022 година Александър Везенков, който след трансфера си в Сакраменто Кингс не може да вземе участие в мачовете от тази фаза на квалификациите за предстоящото Европейско първенство.

Най-резултатен за състава на Росен Барчовски бе Алекс Симеонов, който завърши с „дабъл-дабъл“ от 29 точки и 11 борби. Павлин Иванов допринесе с 25 точки, 2 борби и 4 асистенции. Само двамата завършиха с двуцифрен точков актив за домакините, като с 8 точки и 3 борби се отчете Константин Костадинов.

За Австрия Богич Вуйошевич реализира 15 точки, 6 борби и 7 асистенции, а Ерол Ерсек добави 12 точки и 4 борби.