0

Н ационалният отбор на България по баскетбол за мъже претърпя поражение от Швеция със 70:84 (22:29, 21:21, 12:12, 15:22) като гост в Гьотеборг в първи мач от група D на квалификациите за Европейското първенство през 2025 година.

В другата среща от групата един срещу друг играят световният шампион Германия и Черна гора.

Селекционерът Росен Барчовски избра в титулярната петица Христо Захариев, Павлин Иванов, натурализирания гард Коди Милър-Макинтайър, Йордан Минчев и Константин Костдинов.

Домакините от Швеция поеха инициативата в началото и водеха през цялата първа част, която приключиха с аванс от 7 точки - 29:22.

Националите останаха догонващи в резултата, но с точни стрелби на Павлин Иванов, Коди Милър-Макинтайър и тройка на Иван Алипиев се доближиха на 3 точки при 36:39 в средата на втората четвърт. Минута по-късно Милър-Макинтайър вкара два накателни удара и отново скъси дистанцията до 3 точки при 39:42, но в оставащото време до почивката шведите пак дръпнаха и след 20 минути игра България изоставаше с 43:50.

Швеция се възползва от повечето грешки, които българският тим допусна през първото полувреме и имаше превъзходство в подкошето. За България огъня поддържаше Коди Милър-Макинтайър, който натрупа 17 точки до почивката.

Домакините поддържаха преднината си и след паузата, а в средата на третата част Тобиас Борг реализира тройка за аванс от 11 точки при 60:49. Добри изяви на Андрей Иванов и Иван Алипиев позволиха на България да стопи част от пасива си до 54:60. Христо Захариев се разписа веднъж от наказателната линия за 55:60 при оставащи две минути от третия период, който приключи с изоставане от 55:62 за българите.

И в последната четвърт националите не успяваха да се противопоставят достатъчно ефективно на баскетболистите на Швеция, които в самия край затвориха мача с най-голямата си преднина в двубоя от 14 точки, фиксирани след точна стрелба от далечна дистанция на Дензел Андерсон.

Американецът с български паспорт Коди Милър-Макинтайър отбеляза 21 точки, от които само 17 през първото полувреме, а 18 добави Христо Захариев.

За Швеция най-резултатен бе Мелвин Панцар с 16 точки.

В следващия си мач от евроквалификациите националите посрещат Германия в първото си домакинство в неделя (25 февруари) от 17:00 часа в "Арена Ботевград".

Източник БТА