0

Т ой бе гигант в баскетбола и в буквалния смисъл на думата – Арвидас Сабонис с неговите 2,21 м стана легенда на бившия СССР, родната Литва, а също на Реал Мадрид и Портланд в НБА. Днес 57-годишният латвиец, чийто голям син Домантас играе в Сакраменто Кингс, следи с натежало сърце войната в Украйна, която продължава 17-ти ден след нахлуването на войските на Путин.

Легендарният център играеше за Съветския съюз, а след като Литва стана независима, той носеше екипа и на родината си. Има познати в много от бившите съветски републики, включително и в нападнатата Украйна. Арвидас отправя много тежки думи към Русия и руснаците. 

„Никога повече в живота си няма да можем да повярваме на тези лъжци. Гълъби на мира... Страна на мира! Има ли мир тук?" Да бомбардираш деца и свободни хора? Нямам думи. Нямам желание да общувам с тях."

Пред 15min.lt Сабонис разказа, че наскоро е говорил с бившия украински център Александър Волков, който тази седмица се появи отново в социалните мрежи във военна униформа и с оръжие, по време на ноще патрул в Киев, готов да защитава Украйна като останалите негови сънародници. Но с руснак Арвидас не е говорил: „Всички са неуравновесени“, казва той.

Сабонис коментира и някои данни от руските държавни медии. „Статистиката показва, че 70% от руснаците подкрепят тази война. Разбира се, надявам се, че този брой е много по-нисък", казва той, преди да попита: "Кой разбира ситуацията? Няма да промените мнението на другите. Русия демонстрира пред целия свят, че не можем да вярваме в тази страна.

Баскетболният мит спечели златния медал на Олимпийските игри в Сеул, заедно с Волков, Евролигата с Реал Мадрид, игра за Блейзърс, беше избран в Залата на славата и беше президент на Литовската баскетболна федерация. 

Той говори и за последствията от войната за спорта. "Няма съмнение, че руските клубове трябва да бъдат изключени от Евролигата. И е трудно да се каже кога ще могат да се върнат. Не е ясно какво ще се случи с тази война", казва той.

А за участието на украински спортисти в същите състезания като руснаците казва: „Нямам представа как биха могли да спортуват заедно с тях в бъдеще. Трудно е да си представим такъв сценарий. Сега славяните избиват славяни - двама славяни (Русия и Беларус) нападнаха един славянин. Жестоко е. Брат убива брат."

Литва, която точно този петък отбеляза Деня на независимостта, е особено чувствителна към случая с Украйна. Всъщност именно литовците са тези, които са поискали най-тежки санкции за Русия в спорта.

Литовският Жалгирис проведе няколко инициативи в подкрепа на нападнатата Украйна и от началото на инвазията даде да се разбере, че няма да играе срещу нито един руски отбор. 

Евролигата временно отстрани трите отбора от Русия, въпреки че по всичко личи, че те няма да могат да участват повече през остатъка от сезона