0

Ч етирикратният носител на малкия кристален глобус в спускането Беат Фойц завоюва днес своята първа победа за сезона в Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като триумфира във второто спускане за уикенда по митичната писта „Щрайф“ в Кицбюел (Ав). За швейцареца това е трета победа в австрийския курорт, като и трите са записани в рамките на последните 12 месеца. През януари 2021 само в рамките на 48 часа Фойц спечели и двете спускания на „Щрайф“, след като преди това имаше четири втори места в Кицбюел. 

Днес той достигна до победа си със солидно каране по цялото трасе. Беат изпревари с 0,21 секунди своя сънародник Марко Одермат. Трети на подиума се класира първият от представители на домакините Даниел Хемстбергер, който бе с цели 0,90 секунди по-бавен от Фойц. За австриецът това бе първи подиум за Световната купа. В подножието на почетната стълбичка остана двукратният олимпийски шампион Матиас Майер (Австрия), който се размина с призовото класиране за едва 0,04 секунди. На 0,23 зад него остана и вторият от петъчното спускане в Кицбюел – Йоан Кларе (Франция). Победителят от петък Александър Омод Килде (Норвегия) допусна няколко неточности днес и завърши на шеста позиция с пасив от 1,23 сек. спрямо първото място. 

Победното трио - Одермат, Фойц и Хемстбергер (от ляво на дясно).

 Победното трио - Одермат, Фойц и Хемстбергер (от ляво на дясно).
Getty.com

Въпреки това норвежецът продължава да води в класирането за малкия кристален глобус с актив от 445 точки и аванс от осем спрямо носителя му от последните четири сезона Фойц. Трети в подреждането е Майер с 402 точки.
В генералното класиране за Световната купа Одермат продължава да води с 1200 точки и главоломната преднина от 375 спрямо Килде. Трети с актив от 692 отново е Майер. Миналогодишният носител на Кристалния глобус Алекси Пентюро (Фр) е едва седми със само 411 т.
Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже продължава във вторник с класическия нощен слалом в Шладминг. Това ще бъде и последният старт преди олимпийските игри в Пекин. За победата си дне Беат Фойц получи чек за рекордните 110 000 швейцарски франка. Тази година награднят фонд в Кицбюел за трите старта минава 1 милион евро. В спускането за първи път в историята пари получиха първите 45, а не само 30 както бе досега. Във вторник белия керван ще е в Шладминг (Ав), където ще се проведе и нощния слалом при мъжете с участието на Алберт Попов. Това ще е и последното състезание при мъжете преди зимната олимпиада в Пекин, който започва на 4 февруари и ще продължи до 20-и.