0

Я спер Филипсен от отбора на Алпецин-Декьонинк постигна третата си етапна победа в тазгодишното 110-ото издание на Обиколката на Франция.

Белгиецът измина най-бързо дистанцията от 170 километра от Монт дьо Марсан до Бордо, като финишира за 3 часа, 46 минути и 28 секунди. Със съвсем малко той успя да изпревари предвкусващия исторически успех Марк Кавендиш от Астана.

В очаквания масов финален спринт по улиците на Бордо Филипсен бе на точното място в точния момент, за да остави зад гърба си легендата на спринта Марк Кавендиш.

Британецът, който дели рекордните 34 етапни победи в "Тур дьо Франс" с  митичния петкратен шампион Еди Меркс, с многозначителния прякор Канибала, бе съвсем близо до рекордния 35-и успех, но в последните 20 метра бе задминат от Филипсен. 

38-годишният Марк Кавендиш бе печелил вече в Бордо – през 2010 г., и бе на косъм да влезе в историята на рекордите на Тура с 35-та победа в етап. Толкова голямо бе разочарованието в отбора му в неговия прощален сезон, че Александър Винокуров, мениджър на Астана, поиска от UCI преглед на финалните метри. Резултатите не се промениха и самият Кавендиш махна с ръка: „Той (Филипсен) тръгна отляво надясно в спринта, но това не ме притесни, така че няма да задълбавам в това.“

Британецът, който сам има доста рискови и хулигански маневри в кариерата си във финалния спринт, се надява да вдигне победно ръце поне още веднъж до финала в Париж след малко повече от 2 седмици.

„Аз мислех, че мога да победя Филипсен, съотборниците ми се справиха страхотно и аз скочих в точния момент. Имах проблем със скоростите и това ми натежа”.

След седмия етап разместване на върха в генералното класиране не настъпи. Водач и носител на "жълтото трико" остава миналогодишният шампион Йонас Вингегор от Йъмбо-Висма, на 25 секунди зад него е двукратният първенец в Тура Тадей Погачар от състава на Обединените арабски емирства. Трети на 1:34 минути е австралиецът Джай Хиндли (Бора-Хансгрое).

В събота колоездачите ще изминат 200,7 километра в осмия етап, който е със старт в Либурн и финал в Лимож. Маршрутът е хълмист, особено във втората си половина, като има три категоризирани изкачвания - едно от трета и две от четвърта категория.