0

Б елгиецът Яспер Филипсен от отбора на Алпесин спечели 11-ия етап от колоездачната Обиколка на Франция, който беше с дължина 180 километра от Клермон Феран до Мулен. Времето на белгиеца е 4 часа, 1 минута и 7 секунди.

С времето на победителя финишираха 17-те колоездачи от основната група, като втори се нареди Дилън Груневеген (Нидерландия), а трети остана Фил Баухаус (Германия) от Бахрейн-Викториъс. Защитаващият титлата си от миналата година Йонас Вингегор (Дания) от отбора на Джъмбо-Висма, остава начело в генералното класиране и продължава да държи жълтата фланелка.

За 25-годишния белгиец Филипсен това е четвърта етапна победа през тази година, след като триумфира в 3-ия, 4-ия и 7-ия етап, а днес постигна успеха и в 11-ия с доминиращ финален спринт. Четири от петте спринта за премия през тазгодишното издание на "Тур дьо Франс" са негови, а последният колоездач, спечелил пет спринта в това състезание, е Марсел Кител (Германия) през 2017-а година. Следващият равнинен етап ще бъде 19-ият на 21-и юли, преди състезанието да завърши също със спринт на "Шан-з-Елизе".

Но първите пет в генералното класиране завършиха с времето на днешния победител, което остави без проблеми на върха Вингегор. Неговото генерално време в главното индивидуално подреждане е 46 часа, 34 минути и 27 секунди. На 17 секунди след него е словенецът Тадей Погачар, а трети се движи Джей Хиндли от Австралия на 2:40 минути.

Източник БТА