0

К лей Томпсън изравни най-доброто си постижение в плейофите на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА) през сезона с 32 точки при победата на своя Голдън Стейт Уориърс над Далас Маверикс със 120:110 като домакин. 

Томпсън добави 2 борби и 3 асистенции, а Голдън Стейт спечели серията във финала на Западната конференция с 4:1 успеха, класирайки се за големия сблъсък за титлата в НБА. 

Това ще е шесто участие във финала на Националната баскетболна асоциация за Уориърс в последните осем години. Те са шампиони за 2015-а, 2017-а и 2018-а и ще играят на финал за първи път от поражението от Торонто Раптърс през 2019-а година. 

Съперник на Голдън Стейт във финала на НБА ще е победителят от серията между Бостън и Маями в Източната конференция (Бостън води 3-2).

Стеф Къри се включи с 15 точки, 3 борби и 9 асистенции, Кевон Луни завърши с 10 точки, 18 борби и 4 асистенции, а Андрю Уигинс добави 18 точки и 10 борби за победата на домакините от Голдън Стейт.

Лука Дончич отново беше най-резултатен за Далас с 28 точки, 9 борби и 6 асистенции, но вкара 10 от 28-те си опита за стрелба, а Спенсър Динуиди се отчете с 26 точки и 4 асистенции.

Маверикс направиха серия от 15:0 в третата четвърт, за да намалят пасива от 25, който бяха натрупали по-рано в двубоя. Голдън Стейт водеше с 94:84 преди последния период и не изпусна контрола върху срещата.

Звездата на Маверикс Лука Дончич, бесен от началото на петата игра от серията, насочи гнева си срещу седалка по време на тайм-аут.

Въпреки средните 31,7 точки, 9,8 борби и 6,4 асистенции по време на плейофите на НБА, бившият играч на Реал Мадрид не успя да предотврати елиминирането на своя отбор.


"Не обичам да губя, особено по този начин. Играх ужасно. Но ако говорим за нашия сезон, аз съм много горд с този отбор", каза Дончич в думи, публикувани от агенция EFE.

В петия мач от серията, който Уориърс спечелиха със 120:110, за да станат шампиони на Западната конференция, Дончич отбеляза 28 точки (10 от 28 стрелби, 3 от 13 тройки), 9 борби и 6 асистенции.

„Горд с всички, от всеки играч, от всеки член на техническия щаб. Гарантирам, че се борихме до края. Поздравления за Уориърс - очевидно те бяха най-добрите, но аз съм наистина горд от този отбор“, каза той.

"Моята защита трябва да е много по-добра. Честно казано, мисля, че направих огромна крачка тази година в защита, но има още много потенциал за подобрение", призна Лука Дончич.

Звездата на Маверикс изказа похвални думи за своя треньор Джейсън Кид: „Много съм щастлив, че подписахме с него“.