0

Б оряна Калейн няма да участва на турнира за Световната купа по художествена гимнастика в София, която ще се проведе от 31 март до 2 април. 

Вчера тя е провела много добра първа тренировка, но на втората следобед се е почувствала зле, обяви на пресконференция главният мениджър на националния отбор индивидуално жени Бранимира Маркова.

Калейн е поискала разговор с Маркова и е изявила желание да почива до края на седмицата. Треньорското ръководство се е съобразило с желанието й. На нейно място участие в турнира ще вземе Ева Брезалиева. Другата българска участничка ще бъде Стилияна Николова, а пред родна публика ще играят и грациите от ансамбъла ни.

В престижното събитие ще вземат участие над 140 гимнастички от 43 държави - 54 жени (индивидуално) и 14 ансамбъла.

"Отново ще има Кралица на красотата, която ще получи корона от Златарна Целие. Ще има и томбола с награди за публиката. Билетите за Световната купа вече са в продажба", каза генералният мениджър на БФХГ Росина Атанасова.

От 7 до 9 април столицата ще бъде домакин на силен международен турнир "София къп" за жени и за девойки, където също ще има голям интерес. Надпреварата ще бъде в зала "София".

"14 ансамбъла ще участват при девойките, без Естония и Азербайджан. Индивидуално девойки са 76, жените също са много. Ще бъде дълго и много оспорвано състезание. Входът е свободен, а финалите са в неделя. Ще има награден фонд и "Мис турнир", каза вторият вицепрезидент на БФХГ Невяна Владинова.

"Основната ни цел през тази година е световното първенство. Предстои ни много тежка година, защото в индивидуалното ще се борим за втора квота. Стилияна Николова се върна със златен медал от Атина и се надявам, че и тук ще представи най-доброто от себе си", каза Бранимира Маркова.

Треньорката на ансамбъла Весела Димитрова пък разкри, че е направила промени в съчетанието с пет обръча.