0

Ш вейцарският скиор Марко Одермат си гарантира спечелването на Големия кристален глобус за Световната купа по ски алпийски дисциплини за втора поредна година, съобщи агенция ЕФЕ.

Това стана факт, след като преследвачът му Александър Омод Килде от Норвегия обяви, че няма да участва в предстоящите два гигантски слалома в Кранска Гора в Словения през уикенда. Така до края на сезона остават три старта за Световната купа, които носят максимум 300 точки, а преднината на Одермат на върха в класирането е 386 точки.

Килде е отказал участие в Словения, защото иска да се съсредоточи върху финала на сезона в Андора след седмица, когато има три състезания.

Така Марко Одермат става вторият швейцарец, който печели Големия Кристален глобус повече от един път. Преди него това е правил Пирмин Цурбриген, който го спечели през 1984, 1987, 1988 и 1990 година. 

25-годишният Одермат се окичи с два златни медала от световното първенство в Куршевел през годината. Той има 9 победи и 18 подиума през сезона за Световната купа.

Източник: БТА