0

Е мил Нейков се класира за полуфиналите на скиф на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив. Нейков спечели втория репешаж и си гарантира място сред най-добрите 12 в дисциплината.

Българският скифьор, който вчера даде трето най-добро време в сериите, но остана на втората позиция в своята серия след британеца Майлс Деверо, днес не срещна затруднения и завърши убедително на първата позиция в репешажната си гонка.

Сребърният медалист в дисциплината от Европейското първенство за младежи в Хазевинкел през 2022 година поведе още в началото на състезанието и не изпусна водачеството си до края, като измина дистанцията за 7:13,54 минути. На 3,67 секунди след Нейков завърши Андре Пинто от Португалия, който също продължава напред. 

Полуфиналите на скиф са на 22 юли (събота).

Двойката скул лека категория Станислав Григоров и Иван Йорданов ще гребе на репешаж за влизане в полуфиналите. Двамата български състезатели завършиха на пето място в своята втора серия в дисциплината и ще трябва да участват в още една гонка в битката за продължаване напред.

Григоров и Йорданов стартираха в първи коридор в конкуренцията на отборите на Австрия, Бразилия, Унгария, Испания и Нидерландия и изминаха дистанцията от 2000 метра за 6:58,51 минути, което им отреди предпоследната пета позиция на финала. Единствено лодката на Унгария остана след България.  

Серията спечели тандемът от Испания с време 6:38,84, а втора остана двойката на Нидерлания. Тези два тима намериха място в полуфиналите, тъй като само първите две места в сериите дават право на директно участие в следващата фаза. 

От другите две серии за полуфинал се класираха отборите на Ирландия, Италия, Германия и Франция.

Репешажите, в които ще участват Григоров и Йорданов, са утре от 10:20 часа българско време.