0

П реди две години Педро Дойц от Колорадо, сега на осем години, се събуди със силна болка в крака.

Диагнозата: рядък вид рак на костите. Но въпреки това той не изпуска от поглед целта си – да стане пилот от Формула 1, разказва Екхард Клайн в Der Spiegel.

„От колко време знаеш, че искаш да станеш пилот от Формула 1?“ Педро: „Откакто съм се родил.“

Това е Педро, 8-годишен, живее в Арвада, щата Колорадо. Педро има мечта, която имат много момчета: да стане автомобилен пилот.

„Обичам скоростта, центробежните сили. И всеки уикенд гледах Формула 1 с брат ми и баща ми“, разказва момчето.

Педро беше нормално момче до преди две години, когато се събуди с болка в десния крак. Диагнозата: Сарком на Юинг, рядък вид рак на костите. 

Туморът беше от долната страна на дясното му бедро близо до коляното. Наложи се да бъдат отстранени 18 сантиметра от бедрената кост.

„Беше много трудно. Той беше на лечение почти година“, разказва майката Летиша Дойц. „Той издържа девет месеца химиотерапия. След това претърпя тежка операция. 

Човек иска да види детето си да тича и да играе. Да може да прави всички неща, които децата трябва да правят.”

Вместо пълна ампутация, родителите избрали друго. По време на операцията в крака му е поставена титаниева протеза. Ето защо кракът изглежда "нормален", гледан отвън - с изключение на голям белег. 

Но в бедрото или коляното няма кост - имплантът ги замества.

„Имахме сериозен спор и си казахме, че всичко, което той някога е искал, е да се състезава“, продължава майката.

„И ако бяхме ампутирали крака, той вече нямаше да има тази чувствителност в крака си. Така че ние претеглихме плюсовете и минусите, обсъдихме го с него и лекарите, и решихме, че това е най-добрият вариант за него. Макар да знаехме, че възстановяването ще бъде по-трудно и ще са необходими повече операции“.

Педро не унива и след престоя в болница, инжекциите, лекарствата, гаденето, косопада и повтарящите се дълги периоди, в които не можеше да ходи на училище.

„Беше наистина, наистина трудно за мен. Коства ми много съжаление и ми причини много болка“, признава момчето.

„Но мисълта в един момент да мога да се кача на картинг ме мотивира.

Педро често беше дразнен в училище. Не можеше да ходи добре, но бе далеч по-добър от останалите в карането.

Толкова добър, че постигна много успехи. Въпреки че току-що беше започнал да кара картинг, той веднага спечели състезания в местния шампионат, Colorado Karting Tour.

„Когато за първи път го качихме в неговия картинг, кракът му беше в гипс“, разказва Летиша Дойц. 

„Квадрицепсите му изобщо не работеха. Трябваше да вдигне крака си и да го качи в своя картинг. Но ние знаехме: именно това е неговата радост.

После той седна в картинга и видяхме, че става дума за нещо специално. Има сериозен талант. И голяма амбиция.“

Сега семейството прекарва почти всеки уикенд на картинг пистите. Педро е трениран от баща си, който също действа и като механик. За да го зарадват по време на трудния период на терапия, родителите му подариха собствен състезателен картинг за Коледа миналата година.

Педро: „Слязох долу и видях тази голяма кола в хола. Беше опаковано. И тогава просто седях там дълго време. Дори не забелязах другите подаръци. Бях невероятно развълнуван!“.

Педро се състезава вече двадесет месеца. Следващото състезание е планирано за февруари. Преди това му предстои още една операция през ноември. Подвижността му трябва да се подобри с протезата на крака.

„Ще бъде доста сериозна операция, ще продължи около пет часа“, пояснява майката Летиша Дойц. 

„Те ще премахнат титановата протеза от пищяла му и ще я поставят отново. Ще остане в болницата една седмица и ще се възстановява дълго. Така че той знае, че следващата му голяма цел е да може да се състезава през февруари.“

Педро все още не е победил рака. Но семейството и страстта му му помагат през живота - и ако Формула 1 не се получи, 8-годишното дете има план Б: „Искам да отида в колеж, когато порасна. Бих искал да уча инженерство – и да науча повече за автомобилите.“