0

М еждународният кънки съюз премахна от техническите правила задължителното изискване състезателките в танцовите двойки да бъдат облечени с пола

Международният кънки съюз (ИСУ) премахна от техническите правила това, която изискваше състезателките в танцовите двойки да бъдат облечени с пола. Решението беше взето на Конгреса на централата в Тайланд.

Правилата гласят, че на световни първенства, международни състезания и Олимпийски игри костюмите на фигуристите трябва да са скромни, подходящи за спортни събития и не трябва да създават ефект на прекомерна голота, неподходящ за определена дисциплина. 

Мъжете са длъжни да носят панталони с цяла дължина, а специални изисквания бяха наложени на женския костюм само при танците на лед - трябваше да има пола. Сега беше решено това изискване да бъде премахнато.

В единичното пързаляне при жените има случаи, когато фигуристките са в гащеризони. Първата беше олимпийската медалистка и двукратна световна шампионка Ирина Слуцкая.

Международният кънки съюз намали броя на компонентите във фигурното пързаляне от пет на три.

Компонентите се наричат още "втори резултат" и отразяват цялостното впечатление на съдиите от представянето на състезателите.

ИСУ елиминира "свързващи елементи", "артистичност" и "предаване на музика и изображение" от компонентите, оставяйки "изграждането на програмата" и "владеенето на кънките". Към тях е добавен нов компонент - "презентация", която поема частично функциите на изключените "артистичност" и "предаване на музика и образ".

Решението позволява конкретизиране и опростяване на критериите за оценка, елиминира дублирането на критериите и  объркването при дефинирането на компонентите.