0

А мериканецът Себастиан Корда поднесе една от големите изненади на Откритото първенство на Австралия по тенис. В мач от третия кръг при мъжете той победи със 7:6(7), 6:3, 7:6(4) финалиста от последните две издания на турнира Даниил Медведев от Русия, съобщи БТА. Така след миналогодишния победител на финала Рафаел Надал, рано отпадна и неговият подгласник от Русия.

Загубата ще коства мястото на Медведев в топ 10 на световната ранглиста, като след турнира той ще се свлече поне до номер 12, въпреки че през август все още бе номер 1.

Корда изигра много силен мач и не остави никакви шансове на поставения под номер 7 в схемата Медведев, който бе смятан за основния фаворит за класиране на финала в горната част на схемата. Американецът поведе с 4:1 гейма в първия сет с два пробива, но Медведев успя да изравни за 4:4.

Последва нов пробив за Корда и ново изравняване на руснака. В тайбрека Корда бе през цялото време напред в резултата и стигна до спечелването му при третата си възможност с 9-7 точки.

Инерцията в играта на поставения под номер 29 в схемата Корда се запази и в началото на втория сет, в който той поведе с 3:0 гейма. Този път американецът запази аванса си и поведе с два сета след 6:3.

Ситуацията на корта не се промени особено и в третия сет, в който синът на бившия шампион в Мелбърн Петер Корда отново реализира ранен пробив. Медведев си даде последен шанс в мача, изравнявайки при 4:4 гейма. В тайбрека обаче Корда бързо поведе с 6-1 точки и макар Медведев да спаси три мачбола, при четвъртия Корда стигна до успеха.

На осминафиналите американецът ще играе с поставения под номер 10 в схемата Хуберт Хуркач. Полякът се наложи със 7:6(3), 6:4, 1:6, 4:6, 6:3 над канадеца Денис Шаповалов.

Първо класиране за четвъртия кръг в Мелбърн постигна и чехът Иржи Лехечка. 21-годишният тенисист, който е номер 71 в света, се справи с британеца Камерън Нори с 6:7(8), 6:3, 3:67, 6:1, 6:4. В следващия кръг Лехечка ще играе с канадеца Феликс Оже-Алиасим.

Последното място в горната половина на схемата на осминафиналите е за руснака Карен Хачанов, който отстрани американеца Франсис Тиафо след 6:3, 6:4, 3:6, 7:6(9). 

В тайбрека на петия сет Тиафо водеше с 6-1 точки, а след това и с 8-7, но не успя да реализира нито един от шестте сетбола и така Хачанов измъкна крайния успех.

За място на четвъртфиналите руснакът ще играе с японеца Йошихито Нишиока.