0

С късано сухожилие, последвано от операция на тазобедрената става, от която Рафаел Надал се възстановяваше почти година. И днес – нова засечка с болка на същото място в бедрото както миналата година срещу Макензи Макдоналд от втория кръг на Australian Open.

Днес победата на Надал на 1/4-финала в Бризбейн над коравия австралиец Джордан Томпсън бе на върха на ракетата му цели 3 пъти във втория сет, но Рафа не успя да я сграбчи. За да загуби 7:5, 6:7 (6), 3:6 за 3 часа и 26 минути, с което феновете пропуснаха полуфинал Рафа – Гришо.

За трите мачбола, които биха го извели към полуфинала, Рафа призна: „Тъжен съм, защото много възможности ми убягнаха, въпреки че мачът ми не беше страхотен. Бях на една топка от победата.“

Надал заяви с надежда след загубата, че може би този път не става дума за скъсано сухожилие, а за мускулна преумора: „Болката е на същото място, но усещам, че е повече мускулна поради умора. 

Миналия сезон беше сухожилието и усещането беше съвсем различно, защото го усетих много повече. Днес не усетих нищо, но когато (болката) е на едно и също място се страхуваш повече", призна Надал.

„Надявам се просто мускулът ми да е бил претоварен след тези няколко дни игра и трудния ми мач този петък с Томпсън. Вече казах, че целта ми е да бъда конкурентен след няколко месеца.

Надявам се до няколко дни да се почувствам добре, иначе ми предстоят изследвания.

Вярно е, че играх добре в два мача, но вие не разполагате с цялата информация, която имам аз. 

Много неща могат да се случат на тялото ми след една година без да се състезавам. Надявам се, че този път само мускулите в тази област са се претоварили. 

Вече казах, че не съм дошъл тук, за да печеля турнири. Дойдох да играя тенис отново и да дам всичко от себе си. 

Надявам се, че ще се почувствам по-добре след няколко дни, което би било добра новина. Ако не, ще направя тестове, за да видим какво ще се случи."

Бившият номер 1 в световния тенис, който сега е 672-ри в ранглистата на АТР, видя положителното при завръщането си в състезателната верига: „Това, което има значение сега, е, че успях да изиграя три мача в Бризбейн. Съперникът ми игра много добре и трябва да му отдадем заслуженото. 

Доволен съм от това как премина седмицата, стига да няма контузия. Трябва да си тръгна доволен и да поздравя съперника. Ще видим как ще съм утре и вдругиден.

Когато нещата се усложнят, не знаеш как ще реагира тялото ти. Трябва да приема нещата, ако имам проблем в една или друга част на тялото. 

Това е началото. Не е като да съм прекарал четири месеца в тренировки на най-високо ниво. Беше един месец с добро ниво на интензивност. Надявам се да мога да тренирам следващата седмица и да играя Australian Open, но не съм 100 процента сигурен."