0

П резидентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Иван Колев и ректорът на Националната спорта академия „Васил Левски“ проф. Красимир Петков подписаха днес договор за сътрудничество.

В срещата участваха зам.-ректорите на Академията доц. Христо Андонов, проф. Огнян Миладинов и проф. Даниела Любенова, ръководителят на катедра „Лека атлетика“ към НСА доц. Григор Гутев и спортният директор на БФЛА Диян Драшков.

„Радостен съм, че и благодарение на този договор засилваме връзката между олимпийски спорт №1 и най-голямото висше учебно заведение за подготовка на треньорски кадри на Балканите, коментира Иван Колев. 

„Работата с федерациите е сред приоритетите на Национална спортна академия, тъй като те са наши партньори в спортно-състезателната и научноизследователската дейност. Отношението ни към леката атлетика е видно по това, което изградихме“, подчерта ректорът проф. Красимир Петков, визирайки стратегическите приоритети на Академията.

Успешното сътрудничество между НСА и БФЛА има своята богата история, към която в последните години се добавиха няколко мащабни проекта за цялостна модернизация на лекоатлетически съоръжения в Академията. Сред тях са реновациите на стадиона за хвърляния (по съвместен проект с БФЛА и Министерството на младежта и спорта), закритата лекоатлетическа писта, тренировъчният стадион и др.

И двете институции изразиха взаимна удовлетвореност от доброто партньорство и убеденост в отличната перспектива за надграждането му. Важна част от успешното взаимодействие е подкрепата от страна на катедра „Лека атлетика“ на НСА за обезпечаване с треньорски кадри и квалифицирани съдии. Преподаватели от катедрата са членове на Съдийската комисия в БФЛА, а студентите от специалността са „двигател“ на всички официални събития от календара на БФЛА.

Целта на споразумението от днес е да се увеличи сътрудничеството в спортно-състезателната, научната и образователната дейност на двете страни. Представители на БФЛА и НСА ще могат да участват в научно-приложни проекти в страната и чужбина, а също така да организират съвместни учебно-методически семинари, конгреси и конференции. Кандидат-студенти от БФЛА ще могат да участват в срещи и разговори с преподаватели от НСА, за да се ориентират максимално добре относно професионалната си ориентация.