0

Д ействащият двукратен световен шампион Макс Верстапен спечели първата квалификация за сезон 2023 във Формула 1 и ще потегли първи в утрешната надпревара за Гран при на Бахрейн. 

Нидерландецът си заслужи първата позиция на старта с обиколка от 1:29,708 мин., която бе с 0,138 секунди по-добра от тази на неговия съотборник Серхио Перес, който ще потегли втори утре. Двамата пилоти на „биковете“ единствени успяха да слязат под 1:30 в хода на днешната квалификация.

Втория ред утре ще си поделят съотборниците във Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, които бяха със съответно 0,292 и 0,446 по-бавни от Верстапен. 

Пети на старта утре ще застане Фернандо Алонсо от Астън Мартин, който не оправда очакванията към него след силното си темпо в тренировките вчера и днес и остана на 0,628 от Верстапен. 

Двамата пилоти на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън ще потеглят шести и седми утре. Компания на Хамилтън на четвъртата редица ще прави съотборникът на Алонсо - Ланс Строл, а на петия ред ще застанат Естебан Окон (Алпин) и Нико Хюлкенберг (Хаас).