0

Б иляна Дудова, която бе отстранена от участие в категория до 62 кг на европейското в Будапеща с решение на УС на българската федерация по борба, разясни защо не е имало преборване за мястото между нея и Тайбе Юсеин. Пред „Мач Телеграф“ по-рано треньорът на женския ни национален отбор Петър Касабов каза, че Биляна не е пожелала да излезе на тепиха срещу Тайбе Юсеин на преборването в Благоевград на 18 март.

На което световната и европейска шампионка от 2021-ва в по-долната категория до 59 кг отговори пред „Мач Телеграф“: „Не съм отказвала да се боря. Толеранс за килограмите нямаше. Тайбе не мина официалния кантар в 08:00 на 18-и“.

Припомняме, че двете трябваше да определят титулярката в кат. до 62 кг на европейското първенство в Будапеща, което стартира на 28 март. 

„Причината е неспазване на критерия, заложен от управителния съвет, който бе определил срещата да бъде без толеранс в килограмите. Биляна тежеше 61,900 кг, а Тайбе - 63,650 кг“, гласи информацията по случая в официалния сайт на БФБ.

Нова дата за преборване така и не бе определена, а няколко дни по-късно УС утвърди на континенталната надпревара да се бори Юсеин.

От началото на 2022 г. Дудова реши да се състезава при по-тежките – в кат. до 62 кг. И вече има две срещи с Тайбе на официални турнири с поделени победи. 

Биляна загуби от капитанката на националките на държавното първенство, а след това взе реванш на „Дан Колов“. Тайбе също е световна и европейска шампионка, бронзова олимпийска медалистка от Токио 2020.

Според думите на Касабов по правилник на централата, приет в началото на годината, за резултати се приемат републиканските първенства и международните турнири. При равенство, както е при Дудова и Тайбе, следва преборване. Дава се 2 кг реверанс.

„Мач Телеграф“ се сдоби от кантара на 18 март, от който става ясно, че Тайбе не е преминала кантара. „Според последното решение на Управителния съвет на БФБ преборването да се проведе на точни килограми (62 кг)“, пише в документа.

Вчера разочарованата Биляна съобщи във Фейсбук, че е провела среща със спортния министър Радостин Василев. „Доволна съм от срещата. Повече не мога да кажа. И вярвам, че правдата ще възтържествува. На г-н Василев му предстои среща с Българската федерация по борба“, написа вчера Дудова.