0

Б ившата №1 в тениса и двукратна шампионка от Големия шлем Симона Халеп е дала положителен тест за допинг. Правата ѝ са временно спрени - обяви Международната агенция за почтеност в тениса (ITIA). 

31-годишната румънка нарече известието "най-големия шок в живота ми" и обяви, че започва най-трудния мач в живота си: този за истината и ще се бори докрай, за да изчисти името си. 

Халеп е най-високо ранкираната тенисистка с положителен тест за допинг след Мария Шарапова. В момента румънката е №9 в ранглистата на сингъл.

В пробата ѝ от US Open през август 2022 г. е открито наличие на забранената субстанция Roxadustat. Халеп е информирана за това на 7 октомври.

Лекарството, предписвано при анемия, Roxadustat е включено в Списъка на забранените вещества на Световната антидопингова агенция (WADA) за 2022 г. Наличието му в проба на спортист води задължително до временното му отстраняване.

Топ тенисистката е поискала проверка и на Б пробата си. Докато тя тече, Халеп е временно отстранена от тениса и няма право да се състезава.

Ето какво написа Симона Халеп в профила си в Туитър:

"Днес започва най-трудният мач в живота ми: битка за истината. Бях уведомена, че съм дала положителна проба за допинг за субстанция, наречена Roxadustat в изключително малко количество, което беше най-големият шок в живота ми.

През цялата си кариера идеята за мамене никога не е минавала през ума ми, дори веднъж, тъй като това е напълно против ценностите, в които съм била възпитана. Изправена пред толкова нечестна ситуация, аз се чувствам напълно объркана и предадена.

Ще се боря докрай, за да докажа, че никога съзнателно не съм вземала никаква забранена субстанция и имам убеждението, че, рано или късно, истината ще излезе наяве.

Не става въпрос за титли или пари. Става въпрос за честта и за любовната история, която се разви между мен и тениса през последните 25 години".